Jeg har længe haft lyst til at lave en “sund” kage. En kage der ikke påvirker blodsukkeret og en kage der kan nydes med “god” samvittighed.
Denne super lækre (sukker-fri, gluten-fri og mælke-fri) brownie blev til i sidste uge, da jeg læste til eksamen. Jeg skal helst proppe i hovedet når jeg læser til eksamen og min krop er total flad – trods/på-grund-af den store sukker mængde. Derfor besluttede jeg, at teste denne kage og jeg var så imponeret at den bestemt bliver bagt igen til januar – hvor jeg skal til eksamen igen.
Sund Brownie med Banan, Kokos & Nødder – ca 20 x 15 cm form
125 g nødder – mandel/hassel/cashew/pistacie – de nødder du har hjemme
150 g god mørk chokolade
50 g kokosmel
1 knivspids salt
50 g kakao
1 stk vaniljestang, kornene deraf
5 stk dadler
2 modne bananer
1 dl kaffe
2 æg
75 g kokosolie
Fremgangsmåde
Mal 50g nødder til fin mel i en blender/minihakker. De sidste 75g nødder og chokoladen hakkes i grove stykker. Kom nødder, chokolade, kokos, salt, kakaopulver og vanilje i en skål og stil side.
Befri dadlerne for sten og blend dem sammen med bananerne og kaffen. Smelt kokosolien og blend det i massen sammen med æggene. Bland tilsidst de tørre ingredienser i.
Kom dejen en en bagepapirs-foret form, pynt evt med lidt hakkede nødder og kokos.
Bag kagen ved 165˚C i ca. 45 min.– mærk altid efter med en “bage-pind”.
Kagen skal ikke være flydende, men heler ikke gennembagt – det er jo en brownie.
Nyd kagen KOLD og lad den gerne stå til dagen efter – det bliver den kun bedre af.
Kagen er tung og mætter utrolig godt, så nyd den i små stykker. Husk, at den kun er sund når den nydes med måde!
Inspirationskilde: karolina kœrsner
Christina
Hvor ser det laekkert ud – den maa jeg helt sikkert proeve at lave!! 🙂
Tror du man kan undvaere kokosolien/buge noget andet?
Tak Annette,
Jeg tænker, at du kan udskifte kokosolien med palmin, kakaosmør eller lurpak smør.
Christina
jeg vil mene du sagtens kan skifte de ud med palmin.. da det også er kokos olie og det her de samme kcal tal pr 100 g 🙂
Det var også det jeg tænkte
Jeg synes det er dejlige ingredienser sammen og er klart blandt de sundere kager og så har du taget gode fotos, som gør dem virkeligt indtagende. Guf:-)
Moar til http://www.mariahoffbeck.blogspot.com
Tusind tak for komplimenterne Tina.
Christina
Fantastisk kage
jeg erstattede dadler og banan med 200 g tørret abrikos, som jeg lod stå og trække vand i 4-5 timer. Blændede dem sammen med et halvt æble til mos, samt tilføjede 3 spsk stevia.
Tusind tak,
Mmm det lyder sørme også lækkert med abrikos og æble i stedet.
Christina
Kunne man forestille sig at flække kagen på langs og komme en form for creme imellem? Eller r den for tung/klæg?
Jeg tror den bliver svær at flække? Men jeg syntes, at du skal give det et forsøg. Hvilken creme ville du komme i? Det lyder nemlig lækkert 🙂
Christina
Mums, den skal jeg servere for mine fødselsdagsgæster på lørdag. Hvor mange personer tror du der er til i sådan en kage?
Hej Katrine,
Jeg tror der er til 6-8 pers i sådan en kage, det kommer jo også an på hvad der ellers serveres.
Håber du får en dejlig fødselsdag.
Christina
Hej! Min datter fylder 10 på fredag og vi har besluttet at lave en sund brownie- muligvis med sorte bønner men med inspiration fra denne her og min egen fra bagemagi.dk- og så overvejer vi at lave den lækre karamelliserede kokostopping på- tror du ikke det kunne være en mulighed for succes- skal skæres i små bidder og serveres på et brunchbord
Hej Janne,
Tillykke med datteren 🙂
Mmm det lyder sørme som en lækker kombination. Jeg er overbevist om at det bliver en kæmpe succes på brunch bordet, og jeg glæder mig til at se resultatet 🙂
Christina
Super dejligt at kunne inspirere smukke ♡ Din version ser SÅ lækker ud! 😀
Stort knus, Karolina ♡
Tusind tak for dine roser Karolina, og tak for dejlig inspiration 🙂
Christina
kan man på nogen måde undlade kokos så den stadig er sund 🙂
Hej Johan,
Ja da, du kan udskifte kokosolie med kakaosmør eller alm smør. Kokosmel kan udskiftes med ekstra nødder, havregryn eller andre kerner efter ønske.
Christina
Skal man bruge kaffe ?
Hej Malene,
Du kan også bruge alm vand, juice eller en anden væske.
Christina
Hej. Har netop lavet brownies efter din opskrift og den smager himmelsk!!!! 🙂
Hej Jesper,
Det lyder skisme godt 😀
Christina
Kokosolie: skal den være neutral eller alm.? Har ikke brugt det i madlavning før.
Hej Maria,
Så vit jeg ved er alt kokosolie til madlavning smagsneutralt?
Du kan også bruge smør, hvis du foretrækker det.
Christina
Hej 🙂
Jeg har fulgt opskriften, men min bliver slet ikke så høj som din. Du har ikke bagepulver i?
Hej Ester,
Øv at din kage ikke blev så høj. Nej der er ikke bagepulver i opskriften. Jeg tænker at du enten ikke har haft æggene med i blenderen – luften der piskes ind der er med til at hæve kagen. Ellers har du bagt kagen i en anden/stører form?
Håber den bliver højere næste gang.
Christina
Hej Christina, skal det ned i blender, eller kan man godt piske det ?
Du kan godt piske det, men så skal alle ingredienserne fint hakkes inden. Resultatet kan blive lidt anderledes end på billederne.
Christina
Kan den fryses ned?
Ja det vil jeg også gerne vide, er det afprøvet?
Hej begge,
Jeg har desværre aldrig selv prøvet at nedfryse kagen, men jeg tænker godt at det kan lade sig gøre.
Christina