Sponge Cake vs. Victoria Sponge Cake

Sidst jeg bagte sponge cake fik jeg lyst til at afprøve en anden opskrift og opdagede, at der er to forskellige typer sponge cake.

Den ene “alm sponge cake” laves normalt med ægget som hævemiddel, dvs at man pisker æg og sukker luftigt og derefter vendes melet forsigtigt i.
Den anden er “victoria sponge cake”, opkaldt efter dronning Victoria der efter sigende kun spiste denne sponge med hindbær marmelade i mellem to bunde. Den laves normalt ved at creme smør og sukker, derefter tilsættes æg og mel.
SpongecakesHvilen sponge skal man så vælge?
Jeg bruger begge typer, alt afhængig af hvilken kage jeg ønsker. Jeg syntes alm sponge cake er mere luftig og porøs i krummen og victoria sponge cake er mere tung i det og har en tættere krumme.

Her får du de to opskrifter jeg anvender, så kan du selv vælge.

Sponge Cake – Ø20cm – den luftige
Alle ingredienser skal have stuetemperatur
170 g sukker
4 æg
1/2 tsk salt
170 g mel
40 g olie eller smeltet smør (jeg bruger olie)
40 g mælk

Smags varianter
2 økologisk citroner (appelsiner, lime), skal deraf
2 spsk vaniljesukker/pulver kaffe/lakrids/frysetørret bær-frugt pulver m.m.

Fremgangsmåde
Kom sukker, salt og æg i en skål og pisk det hvidt og luftigt, det tager gerne 10 min. Kom din valgte smagsgiver i æggemassen og pisk i ca 20 sek. Sigt alt melet i æggemassen og vend det forsigtigt med en dejskraber. Luften skal helst IKKE slås ud.
Bland mælk og olie/smør i en anden skål. Kom lidt af æggemassen i og bland det godt inden det hældes i dejen. Vend dejen med en dejskraber.
Making sponge cakeKom dejen i en smurt form og bag kagen ved 180˚C i 25-35 min.

Lad kagen afkøle helt og del den i 2-3 bunde.
sponge cakeHer er der bagt halv portion og kagen er derfor ikke så høj (ca 2 – 2 1/2 cm)

Victoria Sponge Cake – Ø20cm – den tætte
Alle ingredienser skal have stuetemperatur
220 g lurpak smør
220 g sukker
4 æg
220 g mel
1 1/2 tsk bagepulver
1/2 tsk salt

Smags varianter
2 økologisk citroner (appelsiner, lime), skal deraf
2 spsk vaniljesukker/pulver kaffe/lakrids/frysetørret bær-frugt pulver m.m.

Fremgangsmåde
Kom sukker, smør og din valgte smagsgiver i en skål og pisk indtil det er hvidt og har en luftig konsistens, det tager gerne 10-15 min.
Sammenpisk æggene let i en anden skål og tilsæt det langsomt ved middelhastighed til smør/sukker massen.
Tilsæt nu mel, bagepulver og salt ved lav hastighed.

Kom dejen i en smurt form. Du kan med fordel lave et lille hul i midten af dejen, på den måde undgår du at kagen hæver meget op i midten. Den hæver meget op i højden.
Making Victoria sponge cakeBag kagen ved 180˚C i 30-45 min.

Lad kagen afkøle helt og del den i 2-3 bunde. Du kan med fordel lade kagen hvile på køl natten over, så vil kagen ikke krumme så meget når du deler den.
victoria sponge cakeHer er dejen bagt i en Ø16cm form, og derfor var der til fire bunde (den blev ca 7 cm høj)

Christina

Dette indlæg blev udgivet i Kage- lagkagebunde, Kager og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

22 Responses to Sponge Cake vs. Victoria Sponge Cake

 1. Pingback: Movie Cake! | Kager til kaffen

 2. Pingback: Blomst kage | Kager til kaffen

 3. Jane skriver:

  Hej. Hvornår bruger du de forskellige??? Kan du forklare lidt nærmer. Tænker hvis du skal lave en fondant kage hvilken bruger du så og sammen med hvad ?????

  • kager til kaffen skriver:

   Jeg bruger Victoria til de lidt tunge mousser, såsom chokolade, kaffe, lakrids m.m. Og jeg bruger alm sponge til de lette mousser, her tænker jeg div. bær og frugt mousser.
   Victoria syntes jeg også kan spises alene med fx. glasur på. Den ville også være god som marmorkage.
   Håber det er svar på dit spørgsmål?
   Christina

 4. Pingback: Lemon Curd Meringuée Cake | Kager til kaffen

 5. linda skriver:

  hej til den luftige sponge cake, kan jeg bruge vanille ekstrakt istedet for 2 spsk vanille? hvis jeg kan de hvor meget ekstrakt skal jeg bruge?

  • kager til kaffen skriver:

   Hej Linda,
   Du kan erstatte vaniljesukker med ca halvdelen af mængden i ekstrakt og 1-2 vanillestænger. (linker lige til min hjemmelavet vaniljesukker i opskriften)
   Christina

 6. Jytte Holm skriver:

  Hej. Jeg er ret meget nybegynder ang lagkager. Meget andet har jeg hygget mig med at bage. Men jeg ville gerne on jeg kunne få opskriften på hjemmelavet Fondant. Vil og kan udgive mig den. Har hørt at det er meget let at arbejde med, er det korrekt ?
  På forhånd tak og tak for en spændende hjemmeside 🙂

  • kagertilkaffen skriver:

   Hej Jytte,
   Det er bestemt også en dejlig hobby, at bage og pynte fine kager 🙂
   Jeg laver ikke min fondant selv og har ikke en opskrift på det. Den skulle være til at finde hvis du googler på det.
   Jeg har dog hørt, at det er nemt og billigt at lave, og så skulle det smage meget godt også.
   Jeg overvejer dog meget kraftigt, at lave min egen fondant selv næste gang jeg begiver mig ud i en fondant-overtrukket-kage.
   Christina

 7. Elsebeth skriver:

  Smid bunden en tur i fryseren – den frosne kagen smuldrer ikke og er nem at dele med en savtakket brødkniv.

 8. Emilie skriver:

  Hej! Tusind tak for opskriften, og så vil jeg lige indskyde at jeg bagte en dejlig appelsinsponge (med vanijeflødeskum og citronmarmelade imellem) til nogle venner ud fra den luftige sponge’s opskrift den anden dag og fik mange komplimenter!
  Jeg bruger nu den meget fluffy dej til standard-opskrift til mine muffins også, da jeg synes det er dejligt at bruge en opskrift uden hverken bagepulver eller natron (så altså så naturlig som muligt!) til bagværk – derfor er det en LÆKKER opskrift, når nu den hæver så meget og bliver så luftig på trods af, at der ikke er nogle “sjove ting og sager” i!
  Mange tak for opskriften <3

  • kagertilkaffen skriver:

   Tak for din dejlige kommentar Emilie,
   Uhmm den kage lyder altså også som en virkelig lækker kage. Bager den ofte og kommer lemoncurd og flødeskum imellem lagene.
   Det er såå dejligt nr man finder en opskrift der bare virker hver gang og så bruge den som standart til alle ens kager 🙂
   Christina

 9. Johan Bøgelund skriver:

  Hej, jeg ville bare vide hvordan du undgår at den luftige sponge taber luften når man også bruger kakao, for hver gang jeg gør det, mister den pusten når jeg skal blande mel/kakao med æggemassen, da der kommer store lommer med mel og skal have dem rørt ud. Ellers er det en god opskrift 🙂

  • kagertilkaffen skriver:

   Hej Johan,
   Er det kun et problem når du også anvender kakao? Eller er det er generelt problem du har?
   Du kan ikke undgå at noget at luften bliver slået ud, nå du vender mel/kakao i æggene. Mel/kakao skal helst sigtes i og derefter vender meget forsigtigt i men en dej skraber. Du kan evt sigte halvdelen af melet over æggemassen først, vende det i og derefter samme procedure med resten. På den måde vil du nok slå lidt ekstra luft ud, men så undgå mel lommerne.
   Håber dette kan hjælpe? Chrstina

   • Johan Bøgelund skriver:

    Det er kun når jeg bruger kakao. Alm “hvid” sponge bliver en del luftigere og højere, så jeg tænker at det er kakao mængden der gør det. Jeg plejer at bruge 50gr kakao og 120g mel. Kan det også have noget med mel typen at gøre?

    • kagertilkaffen skriver:

     Ok, så er jeg med.
     Det lyder ikke til at, du har gjort noget galt i din blande metode. En kakao-sponge vil altid blive mindre luftig end en alm. “hvid” sponge.
     Gluten i hvedemelet fungere som struktur stabilisatorer i din kage. Når dampen i kagen får dejen til at hæve i ovnen, hjælper gluten med at bære kagen indtil den “sætter sig”. Når du udskifter noget af melet med kakao (indeholder ikke gluten), er det mindre til at holde kagen oppe.
     Til gengæld vil din kakao-kage højest sandsynlig være lidt mere saftig og blødere i strukturen, da kakao er stivelse, der gelere i ovnen og på den måde holder strukturen sammen. Det skal blive to forskellige resultater du får ud af dette. Ønsker du er stærkere gluten (mere sej) struktur, kan du lege med forskellige mel typer med forskellige protein indhold.
     Håber min forklaring giver mening?
     Christina

 10. Pingback: Nem og Lækker Lagkage med Jordbær & Chokolade | Kager til kaffen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *