Pâte Brisée – En Tærtedej

En regnfuld sensommer kigger frem efter en fantastisk solrig sommer og tærte/pie sæsonen er for alvor ved at begynde. Derfor får i her opskriften på en klassisk og den mest brugte tærtedej.
Denne tærtedej er endnu en basis opskrift, og du kan anvende den til lige det tærtefyld du ønsker.
TærtedejPâte Brisée – bund+låg til en Ø23cm tærte
NB: Alle ingredienser skal være køleskabskolde
315 g mel
1/2 tsk salt
1 spsk sukker
225 g lurpak smør
60-100 g isvand

1 stk æg – til at pensle med
perlesukker til pynt

Fremgangsmåde
Bland mel, sukker og salt i en skål/blender og tilsæt smørret i tern. Blend blandingen indtil en grødet konsistens. Tilsæt 60 g vand og blend til en sandet konsistens. Virker massen for tør tilsættes da ekstra vand, lidt ad gangen.
Making pie dej 1Del dejen i to og pak det ind i husholdningsfilm og opbevar det på køl 1 time og gerne til dagen efter. (Kan opbevares på frost i op til 3 mdr).

Rul den ene portion dej ud på et let melet bord og kom det i en smurt tærtefad. Nu skal dejen hvile køl i 30 min.
Kom fyld i og udrul den anden portion dej og kom den over som låg.
Pensel med et let sammenpisket æg og drys med perlesukker. Igen skal tærten hvile på køl i 30 min. og uden problemer et par timer, indtil den skal bages. Bagetiden afhænger af fyldet. Dog ca ved 175-200˚C i 30-60 min.
Makind pie dej 2Tærtedejslåg
Husk at der skal være huller i låget så dampen kan komme derfra. Du kan enten prikker huller med en gaffel, når låget er kommer på ellers kan du udstikke et par huller inden den kommer på.
Låget kan laves på mange forskellige og fantasifulde måder. Her har jeg valgt, at udstikke et par huller og lave et mønster af lidt dej (skulle meget gerne ligne et kirsebær). Dejkanten tilskæres så der er ca 1 cm der hænger udover kanten på formen. Bøj kanten ind under sig selv og lav derefter bølger med tre fingerspidser.

En anden metode er, at skærer dejen i strimler og derefter flette det. Du kan også udstikke dejen som her.

Tip
Du kan med fordel udskifte 50-75 g mel med mandel mel eller en anden nøddemel.
Du kan også udskifte isvandet med kærnemælk.

Inspirationskilde: Sådan er opskriften

Christina

Dette indlæg blev udgivet i Basis opskrifter, Tærter / Pie og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Har du en kommentar? Så skriv den her!