Gammeldags Bedstemor Kringle

I sidste uge blev tvillingerne hele 3 måneder, og dette blev fejret med et besøg af deres farmor og farfar – og denne fantastiske kringle til kaffen.

Under hele min graviditet havde jeg en ustyrlig lyst til kringle. Alligevel er det først nu, at jeg får “taget mig sammen” til at bage en, og jeg er sikker på at det bestemt ikke er sidste gang.

Opskriften stammer fra min mormor, og jeg har fået tilladelse til, at dele denne nemme og fantastiske opskrift med jer.
gammeldags kringleMormor kringle – 2 stænger eller én stor kringle
250 g rigtig (lurpak) smør
1 1/2 dl mælk – jeg brugte kærnemælk
3 stk æg
50 g gær
ca 500 g mel
et drys salt

Remonce
200 g rigtig (lurpak) smør
200 g sukker og/eller brunfarin
200 g marcipan
rosiner efter ønske
kanel og/eller kardemomme efter smag

Topping
1 let sammenpisket æg
perlesukker
hakket nødder

Fremgangsmåder
Kringle dej
Smelt smørret i en gryde og afkøl det med mælken. Når dette opnår stuetemperatur, opløses gæren deri. Pisk nu æggene i og kom derefter mel og salt i.
Dejen skal nu æltes i 7-10 min.
Jeg bruger min køkkenmaskine, og du kan uden problemer bruge håndkraft. Det er blot min erfaring, at man ved håndkraft anvender en del mere mel og dette kan medfører et tørrere slut resultat.
Lad dejen hvile lunt og tildækket i ca. 30 min.
making kringle dejRemonce
Pisk smør og sukker let og luftigt. Smag til med kanel og/eller kardemomme.
Riv marcipanen groft på et rivejern.

Samlingen
På en let melet overflade udrulles dejen til et rektangel på ca. 40x60cm. Del den i to så du har to stænger på ca. 40x30cm. Kom remoncen i midten af de to stænger og herefter drysses marcipan og rosiner ovenpå.

Nu kan du lukke din kringle på flere forskellige måder. Jeg valgte, at lukke den ene på den klassiske måde og at flette den anden.
På den klassiske måde starter du med, at folde 2-3 cm endedej ind over. Derefter foldes de to sider indover remoncen og derved hinanden.
På den flettede måde starter du med, at skærer skrå strimler af siderne – 3-5cm fra remoncen slutter du (ikke helt ind til, som på billedet). Fold nu endedejen ind over og herefter fletter du strimlerne.
Når kringle stængerne er lukket, pensles de med et let sammenpisket æg og drysses med perlesukker og hakket nødder.
Sådan samles kringlenTænd ovnen på 200˚C og lad kringlen efterhæve mens ovnen bliver varm.
Bag den i 20-30 min.
KringleLad kringlen afkøle et kvarters tid inden du skærer af den og servere den for dem du holder af.

Christina

Dette indlæg blev udgivet i Brød / Gærdeje, Fødselsdag, Morgenmad og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

16 Responses to Gammeldags Bedstemor Kringle

  1. Randi skriver:

    Ihhh altså en energi man får når man har fået tvillinger

  2. mette skriver:

    Ja nu er jeg jo så heldig at være farmoderen:) og dermed også har prøvesmagt kagen og jeg siger bare MUMS

  3. matogurter skriver:

    Nå har jeg laget din vidunderlige kringle.Hadde ikke marsipan og nøtter men fylte dem med rosiner , kanel og demerara sukker.Varme tanker til deg og dine

  4. Josefine K. skriver:

    Tak for en god opskrift. Har du gode erfaringer med at fryse kringlen ned, eller kan det ikke anbefales?

  5. Helle skriver:

    Uha har lige bagt kringlen bliver ikke sidste gang ☺ kl Helle

  6. Elsebeth skriver:

    Når man bager med meget smør, har det altid været metoden, at man bruger koldt mel og smuldrer begge dele til krummer – det bliver bagværket kun meget bedre af. Tilsæt den lune væde med gæren og derefter de øvrige ingredienser. OG man må endelig ikke ælte for meget, når man bager kager.

    • kagertilkaffen skriver:

      Hej Elisabeth,
      Ja, bage-metoden med kold smør kan også anvendes til kringle, og så har du ret i, at dejen nok ikke sak æltes for længe.
      Men bruger du min fremgangsmåde, skal dejen æltes i 5-10 min.
      Christina

  7. Marianne Svensson skriver:

    Jeg prøvede opskriften for første gang i går og det er bestemt ikke sidste gang. Den smager fantastisk :-))

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *