“Den du ved nok” – Brunkage

Det er efterhånden et stykke tid siden jeg har bagt en “rigtig” kage.

Så da min studiegruppe og jeg skulle mødes tidligere på ugen syntes jeg, at vi skulle forkæles med lidt lækkert kage. Heldigvis var de i min studiegruppe enige og kagen var spist nærmest før mødet var startet 😉

Denne kage er jeg vokset op med og jeg har ikke tal på hvor mange gange den er blevet bagt i mit barndomshjem. Hvad kagen egentligt hedder er jeg ikke klar over og den har da også et utal af navne, såsom brunkage, gufkage, chokolade drømmekage m.m. I min familie har den dog altid heddet “den du ved nok”.
Den du ved nok kageKagen – Ø 18 cm springform
100 g blød lurpak smør
100 g sukker
1 stang vanilje, kornene deraf
1 æg
100 g mel
1 tsk bagepulver
3 spsk bage kakao
1 dl mælk

Guf på toppen
50 g lurpak smør
75 g flormelis
3 spsk kaffe
1 spsk bage kakao
75 g kokosmel

Fremgangsmåder
Kagen
Pisk smør, sukker og vanilje hvidt og luftig. Tilsæt ægget og pisk til det er godt indarbejdet. Bland mel, bagepulver og kakao og kom det i dejen skiftevis med mælken. Kom dejen i en smurt Ø 18 cm springform.
Making kage dejenBag kagen ved 180˚C i ca 30 min.
Lad kagen køle et par minutter inden du kommer guf toppen på.

Guf på toppen
Kom alle ingredienser i en gryde og smelt/opvarm massen. Kom det på den stadig lune kage og lad den afkøle inden servering.
Making guf på toppenDel den svampede kage med dem du holder af og en god kop kaffe.
den du ved nok kageChristina

Dette indlæg blev udgivet i Kager og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

18 Responses to “Den du ved nok” – Brunkage

 1. lizzieham123@hotmail.com skriver:

  Jeg bor i Wisconsin og de fleste kager kommer fra et pulver og smager bestemt ikke som en hjemmelavet kage. Saa jeg slog op paa internettet og fandt denne opskrift. WOW er den bare god. En rigtig chokoladekage som jeg husker det, fra jeg var barn og min mor bagte kage om sondagen. Tusinde tak. Den er ogsaa hurtig at lave og min mand er vild med den. Findes ikke bedre. Jeg havde ikke noget bage kakao, saa jeg brugte nesquik pulver og meget stark kaffe.
  5 stjerner

  • kagertilkaffen skriver:

   Sikke en dejlig historie og tak for de fem stjerner 🙂 Jeg er bare så glad for, at kunne bringe alle de gode mider frem hjemme dos dig (over there). Denne kage er også en der bringer barndomsminderne frem hjemme hos mig.
   Håber du får lyst til at bage flere af mine (fra-bunden-af) kager 🙂
   Christina

 2. Johanne Laursen skriver:

  Hej 🙂 De 180 grader er det over/under varme eller varmluft? Og kold eller opvarmet ovn?

  Venlig hilsen
  Johanne

  • kagertilkaffen skriver:

   Hej Johanne,
   Jeg bager den ved alm. konventionel ovn – altså over/under varme – Ovnen skal være varm inden kagen sættes ind.
   Christina

   • Johanne Laursen skriver:

    Jeg bagte den i dag 🙂 og den smager dejligt, men jeg synes den blev ret smuldret – har det fået for længe så eller måske for høj varme?

    • kagertilkaffen skriver:

     Hej Johanne,
     Det er svært at sige hvad det skyldes. Det kan være en kombination af både det du nævner og den måde dejen er rørt sammen på.
     Håber alligevel kagen smagte?
     Christina

     • Agnete skriver:

      Det gjorde min også, den faldt helt fra hinanden, da jeg begyndte at skære i den. God smag, men meget tør kage på trods af ekstra smør.

     • kagertilkaffen skriver:

      Hej Agnete,
      Jeg tænker umildbart at guffen på toppen først er kommer på da kagen har været for kold til at kunne trænge ned i kagen og derved “klistre” fast til kagen. Ellers kan guffen være opvarmet for hård/for længe så for meget væske er fordampet.
      Ellers må jeg selv lige at bage kagen igen og se om der er en fejl i opskriften.
      Christina

 3. Jeanett skriver:

  3 spsk. kaffe.. brygget kaffe? Kan man bruge nescafé? 🙂

 4. Jeanett skriver:

  Og kan man bruge vaniljesukker i stedet for en vaniljestang? 🙂

 5. Sarah skriver:

  Jeg har netop lige prøvet kagen i dag, men jeg synes desværre at min guf til toppen er blevet temmelig “tør” på trods af jeg har gjort præcis som du skriver.. Har du en idé om hvad der kunne være gået galt? 🙂

  • kagertilkaffen skriver:

   Hej Sarah,
   Hmm måske din afvejning ikke har været helt præcis? Hvis du har været lidt rundhåndet med de tørre ingredienser og lidt nærig med de våde han guffen hurtig virke tør.
   Christina

 6. Ina Andersen skriver:

  Den ser så lækker ud.

  Jeg vil gerne lave den til imorgen men vi drikker ikke kaffe og har ikke engang en kaffemaskine. Kan jeg tilsætte vand i stedet for? Eller mælk?

  • kagertilkaffen skriver:

   Tak Ina,
   Jeg vil mene, at du kan udskifte kaffen med en hvilken som helst anden væske – alt afhængig af hvilken smag du ønsker at tilsætte.
   God bagelyst i morgen.
   Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *