Basis opskrift – Mørdej / Linsedej

Mørdej eller linsedej, kært barn har mange navne og endnu flere anvendelses muligheder.

Jeg vil i løbet af sommeren komme med nogle basis opskrifter, der kan anvendes til et utal af lækre kager. Så kan du selv lege med opskrifterne og det vil jeg også.

Mørdej/ Linsedej
175 g lurpak smør, kold
75 g flormelis
300 g hvedemel
1 æg

Fremgangsmåde
Kom smør og halvdelen af melet i en skål/hakker/blender og ælt til det har en sandet konsistens. Tilsæt flormelis samt det sidste mel og vend det i det sandet smør til alt er godt fordelt. Tilsæt ægget og der æltes til dejen kun lige hænger sammen. Dejen må endelig ikke æltes for længe.
Pak dejen ind i film og kom den på køl i 1-2 timer og gerne natten over. Jeg kan bedst li at arbejde med en mørdej fra dagen før.

Når du skal bruge dejen, tages den fra køl og æltes kort til dejen er smidig – ikke varm. Udrul dejen i 3-4 mm tykkelse og udstik/ kom i form eller hvad du ønsker at anvende dejen til.
NB: Dejen kan opbevares på køl i 1 uge og på frost i 1-2 mdr.

Opskriften er nok til
– 1 tærtebund Ø25-30 cm
– 10 medaljer Ø7-9 cm

Til tærte
Rul dejen ud i en tykkelse på 3-4 mm på et melet bord og kom den i en smurt form.
Kom nu evt mazarin masse og/eller frugt eller bær i formen.

Bagetiden er afhængig af hvilken fyld du kommer i.

Til medaljer, hindbærsnitter, bund til othellolagkage m.m.
Rul dejen ud i en tykkelse på 3-4 mm på et melet bord og udstik i ønskede str.

Bages ved 175˚C i 10-15 min.

Andre basis opskrifter
Mazarin masse
Vaniljekagecreme

Christina

 

Dette indlæg blev udgivet i Basis opskrifter og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 Responses to Basis opskrift – Mørdej / Linsedej

  1. Pingback: En bid af himlen – Meget mere end en Rabarber Crumble Pie | Kager til kaffen

  2. Pingback: Sweet Mørdej – Shortcrust | My Danish Kitchen

  3. jo jensen skriver:

    bagt mørdejsbund hvor dan opbevares den så den ikke bliver blød og kedelig?
    kan den bages i dag? 2 slags mousser på i morgen og serveres på søndag hordan gør jeg det bedst?

    • kagertilkaffen skriver:

      Hej Jo,
      Jeg ville opbevare dem ved stuetemperatur. I en tillukket kagedåse (ligesom en småkage.
      Jeg vil dog ikke anbefale at bruge dem som bunde til en mousse kage. Da de hurtig bliver bløde, med så meget væde fra mousserne. Jeg vil anbefale dig at bage en lagkage bund istedet.
      Hvis du insistere at brude mørdejsbund i en mousse lagkage skal kagen serveres hurtigst muligt efter den er lagt sammen, så kan du være heldig at de stadig er sprøde ved serveringen.
      Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *