Vanilje karameller

Min kære veninde og hendes kæreste kom forbi i weekenden. Derfor havde jeg lavet en portion vanilje karameller, da vi alle er vilde med vanilje og lidt mundgodt skulle vi have.

Og det må siges at være en stor succes, da fadet med de søde vanilje karameller hurtig var tom og vi måtte finde flere frem.
Her har du grundopskriften for lækre karameller og nu er det kun fantasien der sætter grænser for andre smagsgiver og fyld.

Du skal bruge til ca. 50 stk
1 ds. kondenseret mælk tilsat sukker
160 g sukker
110 g lurpak smør
2 spsk honning

Smag
kornene fra 1 vaniljestang – eller en anden smagsgivende ingrediens.

Fremgangsmåde
Beklæd en 15×20 cm form med bagepapir og find din smagsgiver frem, så alt er klart.

Du skal rører konstant i gryden under hele forløbet.

Hæld den kondenserede mælk, sukker og smør i en stor gryde med tyk bund høj og varm det langsomt op, indtil sukkeret er smeltet, det tager gerne ca 10 min.Skru nu op til middelvarme og rør i gryden indtil du opnår den ønskede temperatur.
For en blød karamel skal temperaturen op på 120-125˚c og for en hård karamel skal temperaturen op til 130-135. Det tager ca. 10-15 min.
Tag gryden af blusset og tilsæt vaniljen eller en anden smagsgivende ingrediens.
Hæld karamelmassen i din klargjorte form og lad karamellen afkøle lidt inden du stiller det i køleskabet. Lad det stå på køl i minimum 4 timer. Nu kan karamellen skæres ud i små firkanter og nydes.

Ved en 15×20 cm form bliver dine karameller ca 1 1/2 cm høje og ved at udskære dem i 2,5 x 2,5cm stykker får du 48 mundrete karameller.
Andre smagsgiver
150 god mørk chokolade
4 tsk lakridspulver
Skal fra 1 citron/appelsin/lime
100 g hakkede nødder

Mmmm det er bestemt ikke sidste gang jeg laver disse lækre bløde aromafyldte karameller.
Ideen til opskriften stammer fra Anne au Chokolat. Hendes blog er bestemt et besøg værd.

Velbekomme

Christina

Dette indlæg blev udgivet i Jul, Konfekt / Slik og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

12 svar til Vanilje karameller

  1. Christina skriver:

    Jeg har netop lavet en portion af disse karameller – og hold da op, hvor er hver en bid en lille himmerigsmundfuld!!! Tak for fantastisk inspiration :o)

  2. Julie skriver:

    Hvad bruger du for et termometer? For hjemme hos mig, da har vi kun et stegetermometer, og jeg kan simpelthen ikke få det til at måle temperatur på andet end kød – ved du hvor jeg kan købe et billigt et, som kan måle til noget som dette?
    Måske tiger?

    • kagertilkaffen skriver:

      Hej Julie,
      Jeg bruger et sukkertermometer og det tror jeg ikke du kan få i tiger. Hvis du googler “sukkertermometer” kommer der en masse sider frem, hvor du kan købe dig et. Jeg har nemlig fået min i gave og ved ikke hvor den er købt.
      Christina

  3. Susanne Rasmussen skriver:

    Hvorfor mon mine karameller smuldrer i stedet for ar være bløde? De kan godt holde formen og jeg kan godt skære dem i firkanter, men smuldrer inde i munden. Har prøvet to gange og synes at jeg er påpasselig med temperaturen.

    • kagertilkaffen skriver:

      Hej Susanne,
      Det eneste jeg kan komme i tanke om er temperaturen?
      Hvilken type termometer bruger du? Jeg har måtte skifte over til en digital, da mit alm sukkertermometer målte helt skævt – opdagede jeg.
      Nu er fudge karameller jo også nogle der smuldre lidt, så helt ved siden af er du altså ikke 🙂
      Jeg har også oplevet at mine ville smuldre lidt og der var temperaturen blevet en anelse for høj og en andengang havde jeg kommer nødder i og olien i disse gav også smulder fugge.
      Christina

  4. Susanne Rasmussen skriver:

    Hej Christina,
    Tak for dit svar. Anden gang jeg lavede dem brugte jeg for en sikkerheds skyld et digitalt termometer som viste lidt over 120 gr da jeg tog massen fra varmen, men jeg må prøve igen. Tror du måske de ville blive mere bløde hvis der blev tilsat glykosesirup … og i så fald hvor meget?
    Mvh Susanne

    • kagertilkaffen skriver:

      Hej Susanne,
      Det lyder underligt? Jeg tror dog stadig din masse har været for varm.
      Jeg må selv prøve, at lade disse karameller her i julen og så teste lidt forskellige temperature.
      Mht glukosesirup, må jeg være svar skyldig. Det kan jeg også lege lidt med her i julen.
      Christina

  5. Susanne Rasmussen skriver:

    Tak endnu en gang for dit svar 🙂 jeg må også prøve igen … Rigtig god Jul ….
    mvh Susannne

  6. emily skriver:

    Har idag prøvet at lave dem for anden dag i træk. Og de er blevet gode bløde karameller efter jeg kun varmede til 110 grader og kun har stået på køl i 3 timer.
    Igår lavede jeg den fejl at købe karameliseret mælk men prøvede alligevel, smagen blev fantastisk men konsistensen blev aldrig god.
    Man lærer af sine fejl.
    Tak for en dejlig opskrift.

    • kagertilkaffen skriver:

      Hej Emily,
      Dejligt, at karamellerne blev gode idag 🙂
      Den bedste måde at lære på og at udvikle sig på er ved at begå fejl. Så fejl du bare derudaf 😉
      Christina

Har du en kommentar? Så skriv den her!