Dadelkugler – det sunde alternativ

En af mine veninder sagde til mig den anden dag, at hun desværre måtte meddele mig at hun var gået på en “ingen gluten og ingen raffineret sukker” udrensningskur.
Da jeg alligevel havde gået og set mig sulten på dadel/figenen konfekten i juleafdelingen i den lokale Netto, var det jo den perfekte anledning til at afprøve dette.

De første par portioner jeg lavede var meget bløde og smagen var ikke helt på plads. Heldigvis, efter en del legen og eksperimenter med smags sammensætning, syntes jeg at mine dadelkugler blev utrolige lækre og meget vanedannende. Jeg mener de smager overhovedet ikke sunde.

Til ca 20 stk. skal du bruge
150 g dadler uden sten
25 g abrikoser
25 g tranebær
40 g kokosolie
1 spsk stærk kaffe
2 spsk mørk rom
30 g kakaopulver
50 g mandler
25 g valnødder
kokos til at rulle kuglerne i

Fremgangsmåde
Kom tranebærrene og rom i en bøtte og lad dem trække til dagen efter.
Kom dadler, abrikoser, tranebær/rom, kaffe og kokosolie (kan evt smeltes)  i en blender, minihakker, foodprocessor eller hvad du lige har og kør indtil massen er glat.
Tilsæt mandler og valnødder og kør indtil alt er godt blandet. Jeg kom mine hele i og det var IKKE nemt, derfor vil jeg anbefale at du hakker dem i forvejen. Du kan også male dem til mel, afhængig af hvilken mund følelse du ønsker.
Vend til sidst kakaopulveret i. Jeg vender kakaopulveret i manuelt, da jeg ellers syntes det kan være svært at køre i minihakkeren.
Rul små kugler af dadelmassen og tril dem i kokos. Herefter kan du trykke dem frikantet hvis du ønsker.
Opbevar dine små syndige, nå nej sunde kugler på køl og nyd dem til en go kop kaffe.
Glædelig sund jul

Christina

Dette indlæg blev udgivet i Det "sunde" alternativ, Jul, Konfekt / Slik og tagget , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 Responses to Dadelkugler – det sunde alternativ

 1. mikael skriver:

  Ikke for at ødelægge den gode stemning, men dadler er alt andet end sunde. De er smækfyldt med sukker. At den har hængt på en palme gør den ikke mere sunde end de sukkerroer der gror i mulden på Lolland.

  • kager til kaffen skriver:

   Tak for din kommentar Mikael,
   Jeg er godt klar over at dadler er spræng fyldt med div. sukker arter, såsom fruktose, glukose og sakkarose. Og som med alt frugt, skal de spises med måde. Diabetiker og personer der spiser i forhold til GI index skal nok især passe på med de tørrede dadler. Dog i forhold til raffineret hvid sukker (sakkarose) er det dog sundere. Da de blandt andet også indholder kostfibre og div. vitaminer og mineraler.
   Grunden til at jeg skriver – det sunde alternativ, er i forhold til alm hvid
   sukker og i forhold til plantefedt vs animalsk fedt. Og ikke mindst i forhold til det ønske min veninde havde da hun stillede mig opgaven.

   Så du har bestemt ikke ødelagt den gode stemning. Jeg syntes kun det er dejligt at du lige stoppede op og smed en kommentar ind 🙂

   Christina

 2. Martin skriver:

  Hej! Lækre dadelkugler, prøvede dem i går med stor success og mængden her er meget passende også at eksperimentere med hvis man vil prøve lidt forskelligt.
  Vi prøvede at tilsætte lidt vanilje og rålakrids-pulver og det var et hit! Guf-guf (ligesom sunde flødeboller!)

  Derudover diskuterede vi hvordan man kunne forbedre den lidt og et af foreslagene lød på at
  lade mandler+valnødder trække natten over i vand inden for derved at få lidt af bitterheden ud af dem, så kan man måske bruge lidt mere abrikos+tranebær istedet for helt så meget dadel.

  Vil dog lige sige tak for inspiration Christina! Bliver helt sikkert ikke sidste og første gang jeg laver dadelkugler.

  Martin (og Helene som var min hjælper flittige hjælper ;))

  • kagertilkaffen skriver:

   Hej Martin,
   Tak for din livsglade kommentar 🙂
   Jeg får jo helt lyst til at lave daddelkugler, efter at have læst din kommentar 🙂
   Det lyder son en rigtig god ide at lade nødderne ligge i blød, så noget at bitterheden forsvinder – medmindre du ønsker at udnytte bitterheden som et sammenspild med kaffen?
   Det skønne ved denne dadelkugle opskrift, er jo nettop at du kan udskifte og lege med ingredienslisten som du ønsker og derved dreje smagen i alle mulige retninger 🙂
   Tak for alle dine inspirerende foreslag.
   God weekend
   Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *