Langtidshævede Grovboller

I disse dage tilbringer jeg en stor del af min tid i køkkenet og omkring spisebordet.
Der kommer desværre bare ikke så mange søde sager ud af anstrengelserne i køkkenet.
Tvillingerne er begyndt at spise rigtig mad og det er enorm livebekræftende, at lave nye og spændende retter til dem hver dag.  Jeg elsker det.

Noget af det jeg alligevel får tid til at bage er rugbrød og så disse lækre langtidshævede grovboller.
Langtidshævede grovbollerLangtidshævede grovboller – 10-12 stk
6 dl vand *
15 g gær
100 g havregryn
50 g hørfrø
150 g fuldkornshvedemel eller grahamsmel
300 g hvedemel
1/2 – 1 dl olie der er neutral i smagen
15 g salt

* Noget eller alt vandet kan med fordel udskiftes med øl og/eller kærnemælk.

Fremgangsmåde
Opløs gæren i vandet og kom de øvrige ingredienser deri. Rør/ælt med hånden eller en ske indtil alt er vådt og dejen er ensartet – det tager under et minut.
Efterlad nu dejen i en skål med et låg eller en lukket pose over til dagen efter (8-12 timer).
Jeg opbevare dejen på mit køkkenbord, og du kan også komme den i dit køleskab.
Dagen efter kan du enten “klaske” 12 klatter dej på en bageplade med bagepapir eller, som jeg vil anbefale, folde hver bolle et par gange ved at hive i siderne og folde ind over midten. Under denne proces vil jeg anbefale, at du har våde hænder.
Lader bollerne efterhæve mens ovnen bliver varm.
Bag dine boller ved 250˚C i 15-17 min.
Making grovbollerJeg har eksperimenteret en del med grader/grill og alm konventionel vs. varmluft for at få sprøde og saftige boller. Jeg har efterhånden bagt disse boller en del gange i forskellige ovne. Og min konklusion er, at det kommer total and på hvilken ovn du har. Så mit råd er, at bage to portioner og bag den ene ved konventionel og den anden ved varmluft. På den måde opnår du de bedste boller.

I min gamle ovn blev de bedst ved varmluft i midten af ovnen. I min nye oven bliver de bedst ved alm ovn og på øverste rille, hvoraf de sidste par minutter er med grill.
Langtidshævede grovbollerOkay jeg indrømmer, at bollerne smager ens uanset hvordan de bliver bagt. det handler om udseene.
Langtidshævede grovbollerChristina

Dette indlæg blev udgivet i Brød / Gærdeje, Morgenmad og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

27 Responses to Langtidshævede Grovboller

 1. satinaw skriver:

  Uh, de ser lækre ud!

 2. Bente Busk Kjær skriver:

  De må prøves. Det er altid dejligt at man kan lave dejen dagen før og så blot sætte i ovn kort før de skal spises.
  Sådan gør jeg også ved en kringle som jeg bagte almindeligt, men så en dag ville jeg gerne servere kringle først på formiddagen og tænkte,at hvis jeg kun tog en femtedel gær, kunne jeg gøre dem færdige dagen før og så sætte i køleskab natten over.
  Den blev rigtig god.

  • kagertilkaffen skriver:

   Hej Bente,
   I princippet kan du langtidshæve alle gærdeje ved, at tilsætte mindre gær (som du også nævner). Jeg gør det bare kun med mine boller – måske jeg skulle gøre dig kunsten efter og afprøve det med andet end boller? Tak for inspiration.
   Christina

 3. Anne Mette Videbæk skriver:

  Hej Christina. De boller er bare gode. Har ikke erstattet vandet med øl eller kærnemælk, men taget lidt honning og tilføjet 50 gr græskarkerner ud over hørfrø. Spændende for dejen står til hævning og bollerne skal nydes til humus og tarziki. Noget du også vil kunne invitere dine tvillinger på.
  Mange venlige hilsner
  Anne Mette

  • kagertilkaffen skriver:

   Hej Anne Mette,
   Tusind tak for dine rosende ord.
   Jeg kommer også ofte forskellige kerner og korn i disse boller, for at afveksle lidt. Det lyder lækkert med honning og græskarkerner.
   Det er sjovt, at du nævner humus, for jeg har faktisk lige tænkt at jeg ville lave en portion der var børne venlig. De er også vild med disse boller, den bager jeg så bare uden (så mange) hørfrø og uden så meget salt.
   Christina

 4. Sara skriver:

  Hej Kagertilkaffen..

  Denne opskrift lyder dejlig.. Kan dejen holde sig et par dage i køleskabet, hvis nu man kun vil bage et par stykker hver dag?

  MVH. Sara

  • kagertilkaffen skriver:

   Hej Sarah,
   Jeg vil ikke tro, at du kan opbevare din dej i flere dage på køl – muligvis to døgn?
   Når jeg bager em portion af disse bolle, nedfryser jeg altid de fleste ned, og tager dem op efterhånden som de skal spises.
   Christina

 5. Jeanette skriver:

  Jeg har lige bagt bollerne. Brugte fuldkornshvedemel og hvedemel. Dejen var alt for tynd hertil morgen efter hævning siden i går. Jeg tilsatte en del mere hvedemel, men havde stadig en meget våd dej. Satte bollerne med ske og de flød meget ud. Er det noget du også har oplevet?

  • kagertilkaffen skriver:

   Hej Jeanette,
   Nu er denne dej til den flydende side og du kan ikke trille faste boller af denne dej.
   Men at den helt flyder ud, er ikke meningen og ikke noget jeg før har oplevet.Jeg kommer enda ofte mere vand i en opskriften.
   Nu skriver du, at du brugte fuldkornshvedemel og hvedemel, kom du også hørfrø og havregryn i? Havregryn og især hørfrøene suger rigtig meget væske og uden det kan jeg godt forstå, at din dej var meget våd.
   Christina

   • Kristine skriver:

    Jeg oplevede præcis det samme, dejen var alt for flydende og bollerne endte med at være nogle triste flade ting, jeg knap kunne skære over, da de ikke hævede særligt meget i ovnen.
    Jeg fulgte opskriften med både havregryn og kerner, også jeg brugte hvedemel og fuldkornshvedemel.

    • kagertilkaffen skriver:

     Hej Kirstine,
     Øv at din bolledej blev for våd og bollerne flød ud. Du kan altid folde dejen et par gange, som beskrevet i fremgangsmåden, dette vil opstramme gluten i dejen og derved vil dine bolle ikke flyde nær så meget. Husk også at ikke alt mel har samme bandbindingsevne og glutenindhold, dette vil også påvirke dejen. Du kan altid prøve igen, og denne gang med 1/2 – 1 dl mindre væske eller tilsætte lidt ekstra mel. OG du kan stramme bollerne, så burde du få en medgørlig dej.
     Christina

 6. Anette skriver:

  Olien behøver ikke være smagsneutral. Jeg bruger olivenolie til disse boller, og de bliver rigtig gode.

 7. Marie Hellesøe skriver:

  Langtidshævet dej kan holde sig 4-5 dage i køleskabet 🙂

 8. Allan Mikkelsen skriver:

  Afklaringsspørgsmål. Jeg har kommet 22 Gram salt i opskriften til en 1 1/2 potion. Dejen smager meget saltet . Er der ikke alt for meget salt i denne opskrift?

  • kagertilkaffen skriver:

   Hej Allan,
   Mine smagsløg syntes at saltmængden i opskriften passer, men der er vi jo så forskellige og har forskellige præferencer. Prøv med mindre salt næste gang 🙂
   Christina

 9. Jannie skriver:

  Jeg fulgte også opskriften til 1,5 portion og endte også med meget flydende dej. Næste gang kommer jeg bare mindre vand i 🙂 Saltmængden lød også voldsomt for mig, men det passede fint smagsmæssigt 🙂 De er vildt bløde indeni ????

  • kagertilkaffen skriver:

   Hej Jannie,
   Dejligt at bollerne faldt i din smag 🙂
   Det er nemlig en smagssag hvor blød du foretrækker din dej er og du har ret i at dette styres med vandmængden.
   God bagelyst
   Christina

 10. Musse skriver:

  De er i ovnen nu! Er mega spændt, virker som en god opskrift!!
  Tror jeg puttede lidt mere mel i…. Jeg har bare så svært ved at følge en opskrift 100 %
  Så lavede jeg 11 boller istedet for 12, så GIGANTISKE balls

  • kagertilkaffen skriver:

   Hej Musse,
   Håber dine boller blev helt fantastiske?
   Jeg kan heller aldrig følge en opskrift, og ikke alt mel er ens, så måske dine boller krævede den ekstra mel 🙂
   Christina

 11. Lotte Fassel skriver:

  Kan de fryses ? 🙂

 12. Linda skriver:

  Hej. De er virkeligt gode! 🙂 Jeg har dog svært ved at veje salten så præcist. Har du en fornemmelse af, hvad 15 g salt svarer til? En halv teske eller?

 13. Pingback: Sundere Pizzasnegle med Grønsager | Kager til kaffen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *