Når man bager (og laver mad) har man oftest en ide om hvordan kagen /brødet /(maden) kommer til at smage. Nogle gange bliver man fælt skuffet og andre gange bliver man meget positivt overrasket. Da jeg tog den første bid af disse boller var jeg så overrasket over hvor godt de smagte, at jeg hurtigt havde spist to.
Disse rugbrødsboller er perfekte til at spise som de er, da de har masser af smag fra både chokolade og de tørrede frugter. Jeg kan dog klart anbefale, at komme lidt smør på og evt en skive god ost.
Som udgangspunkt har jeg anvendt min opskrift på kernerugbrød med mandler og tilsat en masse søde lækkerier.
Rugbrødsboller – 12 stk
15-20 g gær
1 dl vand
2 1/2 dl mørk øl
1 1/2 dl kærnemælk
125 g rugkerner *
100 g rugflager – eller havregryn
250 g rugmel **
1 1/2 tsk salt
100 g hørfrø
50 g solsikkekerner
75 g græskarkerner
200 g nødder – jeg har her brugt mandler og cashew
75 g tørrede tranebær
75 g tørrede abrikoser
50 g tørrede dadler
100-150 g chokolade – gerne 80-100%
* Du kan lægge dine rugkerner i blød i et par timer i 60˚C varmt vand – fra sigt bagefter vandet. Gør du dette, skal du undlade 1 dl vand i opskriften.
** Her kan du anvende fuldkornsrugmel eller halvsigtet rugmel (hvor de groveste skaldele er sigtet fra).
Fremgangsmåde
Bland gær og væske. Tilsæt øvrige ingredienser – undtagen de tørrede frugter og chokoladen, og ælt dejen i 10 min. Dette er nemmest hvis du har en køkkenmaskine (jeg bruger K-spaden). Du kan også bruge en håndmikser med dejkroge eller hænderne.
Efter de 10 min tilsættes de tørrede frugter og chokoladen, i passende udskårne stykker, og ælt kun lige indtil alt er godt fordelt – ca 1 min.
Del dejen i 12 lige store stykker og form dem som flade boller, da dejen er meget klistret er det en fordel at have fugtige hænder under denne proces.
Tril bollerne i hakkede nødder, græskarkerner eller rugflager.
Kom bollerne på en bageplade eller i en smurt muffinsform og dæk bollerne til med husholdningsfilm. Lad det hele stå på køl i 12-72 timer.
Bages ved 180˚C i ca 40 min.
Jeg kom muligvis lidt for meget chokolade i mine boller (200 g). Derfor står der i opskriften 100-150 g. Så kan i selv afgøre hvilken mængde i foretrækker. Tilgengæld var det som at spise en mad med nutella, da jeg spiste de første par boller lune mmm.
Christina
Hejsa
Ja, de ska ski da laves straks jeg har tjekket alle ingredienser er i hus.
De lyder liiiiige som min smag.
Flot du stadig er “i form” til alle dine gøre mål
Hejsa Randi,
Håber du har fået dem bagt, og at du er lige så vild med dem som jeg?
Tak, ja jeg håber jeg kan blive ved med bage hele vejen igennem 🙂
Christina
Hej Christina. Hvor ser de lækre ud dine rugboller. Jeg må prøve din opskrift en dag. Lidt pudsigt, så var jeg i går i gang med at bage rugstykker – også med chokolade og kerner – men ikke så mange som i dine 🙂 Det er åbenbart godt med noget godt at tygge på ovenpå påskens søde påskeæg.
Flotte billeder i øvrigt.
Venlig hilsen Jette
Hej Jette,
Tusind tak for dine rosende ord 🙂
Brød med chokolade er bare altid et hit – bager også tit alm chokolade boller mmm 🙂
Min mave har i hvert fald gavn af alle kernerne, og især her efter en masse god påske chokolade 😉
Christina
De skal ikke hæve i anden omgang? jeg tænker at det kunne være dejlige boller at overraske med en fridagsmorgen:)
KH Mette
Hej Mette,
Nej de skal kun hæve den ene lange gang. Er sikker på, at de vil hitte en fridagsmorgen 🙂
Christina
Mm… De ser vel nok lækre ud! Dem vil jeg prøve ved lejlighed
Det syntes jeg bestemt lyder som en god ide 🙂
De ser så lækre ud. Skal de virkelig have 40 min?
Hej Ellen,
Jeg gav mine 40 min og det kan være at de kan nøjes med ca 30 min i din ovn. men vi er der oppe ad tidsmæssigt.
Christina