Jeg var for et stykke tid siden inviteret til fin middag hos en veninde og jeg havde lovet at tage desserten med. Da jeg ved, at hun elsker både brownie og vanilje karameller besluttede jeg mig for at fusionere de to.
Brownie – ca 20 x 15 cm form – 8 personer
125 g mørk chokolade
100 g lurpak smør
125 g brunfarin
70 g mel
30 g kakaopulver
2 æg
et drys salt
Karamel
1 ds. kondenseret mælk tilsat sukker
150 g sukker
120 g lurpak smør
1-2 tsk havsalt
Fremgangsmåde
Brownie
Smelt smør og chokolade i en stor skål, over vandbad. Tag skålen af vandbadet, tilsæt farinen og pisk indtil alt er godt indarbejdet. Tilsæt mel, kakaopulver og piske piske piske. Tilsæt herefter æggene og pisk igen til alt er indarbejdet.
Kom knap halvdelen af dejen i formen, der er beklædt med bage papir, og bag den ved 170˚C i 10 min.
Tag den uf ad ovnen og fordel den varme karamel (se opskrift under billedet) over og fordel derefter resten af brwonie dejen ovenpå karmel-laget. Bag kagen igen ved 170˚C i ca. 25-30 min.
Lad din brownie afkøle HELT i formen.
Karamel
…Du skal rører konstant i gryden under hele forløbet…
Hæld den kondenserede mælk, sukker og smør i en stor gryde med tyk bund høj og varm det langsomt op, indtil sukkeret er smeltet, det tager gerne ca 10 min. Skru nu op til middelvarme og rør i gryden indtil du opnår en temperatur på ca. 115˚C, det tager gerne 10-15 min – (har du ikke et sukkertermometer , rør da i 10-15 min.)
Når den ønskede temperatur er nået, tager du gryden af blusset og rører havsaltet i karamelmassen. Fordel den straks over bwownie bunden.
NB: Denne karamel bliver ikke varm nok til at lave karameller/fudge af. Til dette formål skal temperaturen op på 120-125˚C.
Inspirationskilde: Annie’s Eats
Christina
PS: Det er nye billeder på sidste indlæg, da jeg har fået de smukkeste billeder af kagen.
Hej Christina. Dem skal jeg da helt sikkert prøve at bage til mine veninder når jeg holder fødselsdag. Mums…:-)
Hej Helle,
Det syntes jeg bestemt lyder som en dejlig ide 🙂
Christina
Den ser jo helt ustyrligt lækker ud altså!
– Anne
Ih tusind tak Anne. Kan fortælle at den også er ustyrlig lækker 🙂
Christina
Mums………. tænderne løber i vand nu 🙂
Knus fra mor
Taak mor, du kan tro de var gode 🙂
Kram
Hold nu op hvor ser det helt ustyrligt lækkert ud, karamel, salt og chokolade så bliver det vist ikke meget bedre 🙂
Tak Sabrina,
Det var lige præcis det jeg tænkte da jeg lavede kagen 🙂
Christina
Den ser rigtig lækker ud. Jeg har nogle dåser kondenseret mælk der allerede er kogt til karamel i dåsen, tror du det kan bruges istedet? – eller skal det koges med ekstra sukker og smør?
Tusind tak! Der må jeg være dig svar skyldig, er dog sikker på at hvis du kommer den kogte karamel i vil det også være rigtig lækkert.
Så er jeg i fuld gang! Avav min arm hvor der piskes!! Sikke en karamel! Glæder mig til at smage, men min arm er lammet! 😛
Hej Nikoline,
Det lyder dejligt 🙂 Kan dog ikke forstå, at du er øm i armen? Du skal kun rører i lang tid, ikke særlig hurtigt.
Håber kagen smager dig.
Christina
Så lækker og spændende opskrift der straks skal prøves – dog skriver du en dåse kondenseret mælk. Hvor meget er der i den dåse du brugte. Jeg har dåser med 170 g i.
TAK
Tusind tak Jane,
Jeg syntes bestemt at du skal afprøve denne opskrift. Den dåse sødet kondenseret mælk jeg anvendte var det lige knap 400g i.
MVH
Christina
tak for det, så skal den prøves i weekenden.
God jul
Lyder som en god ide 😉
God jul til dig også
Kan kagen mon laves dagen før, den skal serveres?
Mvh. Elsebeth
Hej Elisabeth,
Du kan godt lave kagen dagen før.
God bagelyst
Christina
Den her kage er nem og god! Har du et fif til at få det øverste lag på kagen? For mig blev brownie-dejen meget hård og svær at fordele, så det var noget med at skrabe den ud på et stykke bagepapir og vende det op ovenpå den flydende karamel…
MVH
Morten
Hej Morten og tak for komplimenten,
Hmm husker ikke at min dej var så hård? Nogle fif du kan afprøve må være:
– at alle ingredienserne er stuetemperatur når du laver dejen.
– kom lidt mindre mel i dejen.
– kom dejen i små klatter på karamellen, så kan de med lidt hjælp af en ske nemmere “flyde” sammen.
Håber du kan bruge en eller alle disse fif?
Christina
Hej,
Bager du kagen i varmluft eller alm. ovn?
Hej Helle,
Jeg bruger alt alm ovn, medmindre jeg skriver det i opskriften 🙂
Christina
Hej Hej..
Jeg er nødt til at lave dem her til min søns fødselsdag 🙂 Kagen skal dog først spises om to dage.
Er det sådan en kage der smager lige så skønt om to dage? (hvis jeg bager den i dag altså), tror du den kan fryses? Jeg har nemlig et stramt kageprogram foran mig hele dagen i morgen, så jeg er lidt i tidsnød 🙂
-Cille
Hej Cille,
første gang jeg smagte denne kage var den halv frossen. Så du kan bestemt nedfryse dem og servere den for dine gæster om to dage.
Tillykke med sønnen og håber du får en dejlig bagedag i morgen.
Christina
Kagen ser virkelig lækker ud og jeg vil lave den til min fødselsdag 🙂 kan den laves dagen før og er den ligeså lækker så ?
Hilsen Rikke
Hej Rikke,
Tillykke med fødselsdagen. Ja du kan godt lave den dagen før.
Christina
Kakao pulver er det nesquick eller det der koncentreret? Mmmm glæder mig til at bage den
Hej Berit,
Det er den koncenteret bagekakao du skal bruge. Du kan godt bruge den anden, men så får du bare en helt anden farve og smag.
Christina