Surdejsbrød med brændenælder og havsalt

Lige siden jeg bagte mit første grydebrød, har jeg været afhængig af at bage mit eget brød. Der findes nemlig ikke noget bedre end duften af hjemmebagt brød. Jeg kan derfor afsløre, at der med tiden nok kommer lidt flere brød opskrifter her på bloggen.

Amo har været så søde at sende mig lidt af deres nye melblanding – surdejsbrød, til hjemme testning. Denne melblanding er til dem af os der gerne vil nyde et lækkert og saftig surdejs brød, men ikke har tid/mulighed for at holde liv i egen surdej.

Amo opfordre til, at man eksperimentere med bl.a. krydderihylden og lavet sin helt egen surdejsbrød. Denne udfordring har jeg taget imod og her kommer første variation af mit personlige surdejsbrød.brœndenœldebrødJeg vælger her at bage brødet i min stegeso, da jeg syntes det giver et rigtig lækkert brød. Se mere om “grydebrød” HER. Har du ikke en stegeso, så bag brødet som anvist bag på melpakken.

Brændenælde brød – 1 stk
25 g gær
1 spsk olie/smeltet smør
3 1/2 dl kærnemælk, (du kan også bruge vand)
500 g Amo surdejsbrød melblanding – (1/2 pose melblanding)
8 g havsalt
30 g tørrede brændenælder

Fremgangsmåde
Kom kærnemælk, gær, olie/smør og mel i en skål og ælt godt i 7 min. Jeg kan anbefale at du anvender en køkkenmaskine. Har du ikke sådan en, brug da kun ca. 3 dl vand.
Tilsæt salt og brændenælder og ælt i yderlige 2 min. Dejen virker lidt klisteret og det skal den. Lad dejen hvile under et fugtigt viskestykke i 30 min.
Form brødet og lad det hvile på et fedtet eller melstrøget bord, igen under et fugtigt viskestykke, i 45 min.
Making brødet(Bag brødet ved 220˚C i 30 min, hvis du ikke har en stegeso eller en støbejernsgryde)

Mens brødet efterhæver, kom da stegesoen i vand, helt dækket til, i 10 min. Kom derefter den stadige fugtige stegeso i den kolde ovn, der opvarmes til 240˚c. Jeg bruger varmluft, da jeg syntes brødet bliver lidt sprødere end i en alm ovn.

Tag stegesoen ud af ovnen og strøg lidt mel i bunden og kom forsigtigt dejen deri, snit med en skarp kniv langs brødet og strøg også lidt mel (samt salt og brændenælder) over dejen, det giver et dejligt rustikt udsene. Kom låg på og bag brødet i 20 min.

Tag låget af og skru ovnen ned på 220˚c og på alm ovn. Bag brødet yderligere i ca. 10 min.
Lad brødet afkøle på en bagerist 15-20 min. inden det nydes.
surdejsbrødDet er meget nemt at anvende denne melblanding fra Amo og det giver mulighed for at bage et lækkert og saftig surdejsbrød på et par timer, frem for et par dage eller ofte flere. Jeg kan ikke sige om brødet bliver lige så godt som med rigtig surdej, da jeg aldrig har baget med det. En udfordring jeg en dag må tage imod. Jeg kan kun sige, at brødet bliver lækkert og saftigt hvis du følger anvisningen på melpakken for surdejsbrød.

Christina

Dette indlæg blev udgivet i Brød / Gærdeje og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 Responses to Surdejsbrød med brændenælder og havsalt

 1. Randi skriver:

  Hej Christina.
  Ja, det ER super lækkert at bruge noget grønt, krydderurter osv.
  Har for få dage siden eksperimenteret med et rødbedebrød.
  I dag tror jeg det er 4 dage gammelt og Gert gnasker det lystigt stadigvæk.
  Rødbederne gør det saftigt meeeeget længe, og så er man jo fri for rødbeder oven på leverpostejen.

  • kager til kaffen skriver:

   Hej Randi,
   Uhmmm brød med rødbeder, det må helt sikkert afprøves i mit næste brød. Jeg bager ofte brød med æbler i, det holder også brødet saftig længe.
   Hmm rødbede…. ej det skal jeg virkelig afprøve… Tak for tippet 🙂

   Ja, mine chokoladeboller de er virkelig også skønne…. hihi.. nej de bliver aldrig gamle 🙂

   Melblandingen fra Amo indeholder hvedemel, rugmel og noget tørret surdej. Så mit bud på en erstatning må blive:
   – Lav din egen surdej.
   – Erstat noget af kærnemælken med øl og 1 spsk eddike. Halver gæren og koldhæv brødet natten over.

   Håber du kan bruge svarret?
   Christina

 2. Pingback: Koldhævet æble-kanelboller | Kager til kaffen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *