Dulce de leche

Dulce de leche eller “candy made of milk”, “milk candy” hvis man oversætter det direkte til engelsk eller på dansk “Slik af mælk”, “sødt af mælk”, er en sød karamel ligende og smagende masse der forberedes ved en langsom opvarmning af sødet mælk. Og så smager det vild godt mmm og minder lidt om smagen af Werther’s Echte Original karameller.

Det er meget populært i Sydamerika, især i Argentina, Brasilien og Uruguay. Også i andre lande er det populær og i Chile og Ecuador, er det kendt som Manjar. I Peru, Colombia og Venezuela, kalder de det Manjar Blanco.

Mexicos version, kaldes cajeta er fremstillet af gedemælk. I Den Dominikanske Republik er det lavet med lige dele mælk og sukker med kanel, og teksturen er mere som fudge. I Puerto Rico laves dulce de leche ofte af usødet kokosmælk.

Også i Frankrig har de en version der er kendt som confiture de lait, det er meget lig dulce de leche. Det laves af to dele sødmælk og en del sukker.

I Norge har de sågar også en version, der kaldes Hamar-pålegg “Hamar spread”, bedre kendt som Hapa, det er en forholdsvis tyk og ikke så sød variant.

Jeg valgte at lave min dulce de leche på den nemme måde, “snyde måden”, hvor jeg kogte en dåse sødet kondenseret mælk i 3-4 timer. Hvilket smagsmæssigt skulle minde mest om den Argentinske version.
Sådan laver du din egen dulch de leche:
1 dåse kondenseret mælk
En stor gryde
Vand

Du aftaget papir mærkatet. Kommer dåsen i en gryde og den fylder du med vand så dåsen er total dækket. Et tip er, at komme en lille klud i bunder af gryden, så larmer det ikke så meget mens det koger.
Nu koger du dåsen i 3-4 timer, alt afhængig af hvor tyk du ønsker din dulce de leche. Jo længere tid den koger, des tykkere bliver den. Jeg kogte min i 4 timer. Husk at komme vand på løbende, så dåsen er dækket med vand under hele kogningen. Lad den kogte dåse køle godt af inden du åbner den.
Koge dulchenKom den afkølede dulce de leche i en skål og rør den godet igennem til massen en homogen. Kom den nu i en beholder du har klargjort til formålet.

Din hjemmelavede dulce de leche kan holde 1 mdr. på køl, hvis den altså holder så længe?
Mange af mine fakts har jeg fra wikipedia, og jeg må sige at det var utrolig spændende læsning.
Og ny viden har jeg fra Eva C, tak Eva 🙂

Go fornøjelse og Buen provecho som de siger i Argentina.

Christina

Dette indlæg blev udgivet i Tilbehør og tagget , , . Bogmærk permalinket.

11 Responses to Dulce de leche

 1. Janni Madsen skriver:

  Jeg bliver nød til at vide hvad det smager af? Det ser vildt spændende ud.

  • kager til kaffen skriver:

   Mange mener det smager lidt som werthers echte bolsjer (det har dog ikke samme konsistens).

   Jeg syntes af det har både en lidt sød og syrlig smag samtidig. Men det smager godt og kan bruges til alverdens lækkerier.

   Jeg syntes du skal prøve at koge en dåse og selv se om det er noget for dig 🙂

 2. Eva C. skriver:

  Hej Christina, jeg er simpelthen lige nødt til at kommentere her.. Jeg er selv sammen med en argentiner og har fået tonsvis af dulce de leche som enhver argentiner med respekt for sig selv altid har stående i køleskabet. Den her opskrift er den der minder mindst om dulce de leche.. det er faktisk “snydemåden” at lace dulce de leche på.. Min mands mormor laver den sådan her: 250 g sukker til 1 l sødmælk, 1 stang vanille og 1 tsk natron.. Det hele koges i ca 40-60 min UDEN at holde op med at røre i gryden… Det er den ægte, hjemmelavede argentinske dulce de leche, hvis du skulle få lyst til at smage den.. Og så vil jeg lige tilføje, at den version med kondenseret mælk godt kan holde sig på køl, men den efter nogle uger desværre begynder at skille.. og lige til aller aller sidst, bare en detalje, men er altså totalt perfektionistisk når det kommer til sprog – i Argentina siger de “Buen provecho” og ikke bom apetite som du skrev;) det lyder næsten helt portugisk:) Men det var altså ikke for at kritisere din blog, den er rigtig fin og især nogle fine billeder, bliv endelig ved med det:)

  • kager til kaffen skriver:

   Hej Eva,
   Tusind tak for din kommentar og tusind tak for opskriften, den må prøves (har faktisk ledt efter sådan en).
   Ja meget kan man finde på nettet, opskrifter og oversættelser, tydeligvis kan man ikke stole på alt man læser. Havde dog forstået det på den måde at rent smagsmæssigt var det denne version der mindede mest om den Argentinske? Er dog godt klar over at denne “koge en dåse” metode er total snyde metoden og at en hver Argentiner ville le højt.
   Mht holdbarhed, så har jeg aldrig oplevet at den ville skille, kun at der efter et par mdr dannedes små sukkerkrystaller.
   Tusind tak fordi dine små rettelser, vi lever og lære hele livet så er kun glad for dem 🙂
   Christina

   • Eva C. skriver:

    Hej igen,
    Det var da så lidt:) Der findes et hav af dem, og de er – som du selv skriver – en masse opskrifter fra land til land, dog synes jeg at den her er rigtig, rigtig lækker:) Jeg ved at man i nogle lande, fx. Colombia, laver det med gedemælk, men det ved jeg ikke om man kan skaffe her i DK.. Men altså rent smagsmæssigt, så minder den nogenlunde om den dulce de leche som man køber i Argentina, og faktisk også i Chile, jeg synes dog at den er meget mere syrlig i smagen, og man kan næsten smage tilsætningsstofferne… Men den er et godt alternativ, det er da helt sikkert:)
    Forresten så har Super Brugsen noget der hedder Dolce Latte, dét minder meget om den argentinske dulce de leche, hvis du altså ikke allerede har prøvet det.
    Og så ville jeg lige sige tusind tak fordi du nævnte mig i din blog, det blev jeg faktisk ret stolt over:) Nu skal jeg nok lade være med at komme med mere kritik;)
    Du må sige til hvis du vil have flere opskrifter på argentinsk mad/desserter/kager, har en masse, og så findes der også en del på nettet men de fleste står nok på spansk.. Har du forresten prøvet det der hedder dulce de coco? Altså “sweet of coconut” eller “kokosslik”? Det er fra den Dominikanske Republik, hvor jeg boede i et halvt år.. Der lærte jeg at lave det, det smager helt fantastisk men er rigtig sødt og kræver en del arbejde!
    Du må lige skrive hvis du tror det er noget for dig…
    Held og lykke med det hele:)
    Hilsen Eva

    • kager til kaffen skriver:

     Hej Igen,
     Jeg vil helt sikkert afprøve den ægte opskrift en dag og så skal jeg nok komme med feedback. Tror dog jeg holder mig til komælk, indtil jeg en dag er “modig”.
     Rart at høre at jeg ikke var helt ved siden af mht smagen, nogle gange kan man godt stole på google 😉
     Jeg har aldrig hørt om Dolce Latte, men det er da vist noget jeg skal have undersøgt og jeg vil meget gerne have opskriften på Dulce de coco, det lyder nemlig vild lækkert.
     Selvfølgelig skulle du da nævnes, da vigtige oplysninger kom fra dig.
     Christina

  • Eva C. skriver:

   Her får du lige opskriften:

   Dulce de coco:
   1 kokosnød
   6 kopper sødmælk
   1/2 kop sukker
   4 pinde kanel (valgfrit)
   vanilleessens (valgfrit)

   Flæk kokosnødden. Hvis du ikke har prøvet det før kan du se det på youtube – evt. slå skaftet af en kniv langs kokosnødens ækvator i et par min og den vil automatisk flække midt over. fjern kødet og skræl den mørke skal af med en kartoffelskræller eller en skarp kniv. Skyl kokos’en og dup den med et tørt viskestykke.
   Findel den i en foodprocessor, hvilket helt klart er det nemmeste, men hvis du ikke – ligesom jeg – ejer nogen form for fancy maskiner kan du sagtens bruge et helt almindeligt rivejern. Hvor fint du river det bestemmer du selv, jeg rev både på den fine og den lidt grovere side hvilket gør det lækkert med lidt konsistens. Det er en del arbejde men jeg kan love dig at det er det hele værd! Og så får du en stor portion som du kan gemme i køleskabet i flere måneder:)
   Alle ingredienserne blandes og koges ved svag varme i en tykbundet gryde i ca 30-40 min. Konsistensen skal være som når du laver dulce de leche, som en tyk opbagt sovs, eller yoghurt, eller hvordan du nu vil have den.
   Jeg lavede den med kanel, men ville nok anbefale dig at lave den uden, da jeg bare ikke kunne få associationen om risengrød med kanel ud af hovedet, men det bestemmer du jo selv.
   Held og lykke med det, du har en en fast følger af din skønne blog:)

 3. Pingback: Mocha Caramel Dream | Kager til kaffen

 4. Caro skriver:

  Hvis i har lyst til at prøve den rigitig argentinsk dulce de leche, kan i faktisk købe den her i dk:
  http://sydamerikanske-specialiteter.dk/andre/dulce-de-leche-chimbote-440g.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *