I sidste uge ville jeg forkæle kæresten min med en forførende kærligheds kage.
Denne chokoladekage, der minder meget om en brownie, spiller dejligt sammen med den let syrlige abrikos marmelade og den fløjlsbløde chokoladecreme. Alt i alt en rigtig lille smags bombe, der fik top karakter af ham den dejlige.
Chokoladekagen – Ø18-20 cm springform
175 g sukker
2 stk æg
75 g mel
25 g bage kakao
1/2 tsk bagepulver
1/4 tsk salt
2 tsk vaniljesukker
100 g lurpak smør
100 g mørk chokolade
Chokoladecreme – laves gerne dagen før
150 g mørk chokolade
2 1/2 dl piskefløde
1 blad husblas – kan undlades
* for en lidt blødere og ikke så tung creme kan fløde mængden øges og/eller chokolade mængden mindskes.
Andet
Abrikos marmelade
kakao nips
Fremgangsmåde
Chokoladekage
Pisk æg og sukker til en luftig æggesnaps – det tager gerne 5 min.
Hak 50 g chokolade og bland det sammen med mel, kakao, bagepulver, salt og vaniljesukker og vend det i æggesnapsen.
Smelt imens smør og de sidste 50 g chokolade, og vend det i kagedejen.
Kom dejen i din form med bagepapir og bag kagen ved 200˚C i ca. 20-30 min.
(Eller fordel dejen i to springforme og bag den i ca 15-20 min – så bliver hver af de to kager kun så høje at de passer til én lagkagebund )
Afkøl kagen og del den i to (hvis du ikke har bagt i to forme, så skal du blot køle kagerne).
Chokoladecreme
Kom husblassen i blød, i kold vand, i ti min. Hak imens chokoladen og kom det i en skål. Opvarm fløden og hæld den over chokoladen. Rør forsigtigt indtil alt chokolade er smeltet. Vrid husblassen fri for vand og kom det i den nu lune fløde, rør indtil det er smeltet. Kom husholdningsfilm over – helt ned til overfladen – og lad det stivne på køl i minimum 3 timer og gerne til dagen efter.
Når cremen er stiv piskes den forsigtigt til den er let og luftig. Pisk ikke for længe, da cremen risikere at skille.
* Note: Cremen må gerne stå ude på bordet og blive lidt varmere en de 5°C i køleskabet, så er den nemmere at piske blød.
Samling af kagen
Kom den ene bund på et kagefad og smør et godt lag abrikos marmelade på. Kom nu et lag chokoladecreme ovenpå, efterfulgt af den sidste bund.
Smør nu chokoladecremen på siderne og på toppen.
Pynt med kakao nips.
Server kagen til den /dem du holder af.
Christina
Mit creme var alt for stift, så det blev langt fra så luftigt og lækkert som det på billederne. Det gør også at kagen på ingen måde kunne smøres flot op. Blev nødt til at varme en kniv op under hanen for at kunne smøre cremen den ud. Tror der mangler fløde eller alternativt skal der mindre chokolade i cremen. Havde heller ikke så meget som på billederne, trods mængderne blev tilpasset opskriften. Lidt træls, da der ikke er ret meget at gøre når man står så sent i processen og opdager det.
Hej Michelle,
Øv, at du havde denne oplevelse med cremen.
Det lyder til, at du ikke har fået pisket din creme efter den har sat sig? Hvis dette er tilfældet kan jeg godt forstå, at du syntes den både var stiv og ikke til at smører op. Desuden bliver cremen blød, luftig og får en masse volume når den bliver pisket (ligesom fløde).
Christina
Hej Michelle. Jeg har før lavet sådan en kage, og det er meget vigtigt, at man ikke pisker den kolde chokolade fløde ret meget, og ikke på ret høj hastighed, for den bliver hurtig meget stiv og beton agtig. Og så er det jo meget vigtig, at du overholder diameteren på 18.20 cm meter på bundene. For bare 1-2 cm mere giver en hel del ekstra kageoverflade som du også også skal have dækket med din chokolade creme. Bare 1 cm i diameter mere er jo hele vejen rundt på de to lag. Men det er altid en god at lave ekstra creme. Og ikke bare at gange opskriften op. Jeg laver altid næsten det dobbelte. Og det er selvfølgelig efter den er ganget op.
Hej Johnny,
Det kunne jeg ikke have sagt bedre selv. Tak fordi du kunne forklare det bedre end jeg.
Og så har du så evig ret i, at man kan aldrig få for meget creme 😉
Christina
Jeg er i øvrigt i gang med en lagkage til min nevøs fødselsdag her i dag den 14 marts. Den er på hjemmelavede hvide lagkagebunde, hvor bunden bliver lagt med vaniljecreme og hele makroner. Den næste bund er denne her chokolade creme, efter Christinas opskrift. Og den bliver så toppet med en 3. bund, hvorpå der bliver lagt blå glasur og så flødeskum hele vejen rundt. Og så selvfølgelig de 7 lys. 🙂 Hans yndlingsfarve er nemlig blå.
Det lyder også som en rigtig lækker kage du har gang i der. Din nevø er heldig, at have dig til at bage lækre kager til ham 🙂 Tilykke til ham med fødselsdagen.
Christina
Hvor mange kan denne kage serveres/ beregnes til?
Hej Tabi,
Jeg vil tro, at denne kage er til 8-10 personer. Alt afhængig af hvornår, hvordan og til hvem du servere kagen.
Christina
Hej Christina. Hvor meget bund skal jeg lave når jeg gerne vil lave 3 lagkagebunde fordelt på 26 diameter springform? ☺️
Hej Jessica,
Jeg har en side HER hvor du finder information om, hvordan du omregner opskriften, så den passer til en form på 26 cm i diameter.
God bagelyst
Christina
Hej Christina
Hvordan vil cremen være uden husblas? Jeg syntes den var lidt tung. Jeg piskede den som man skulle og den smagte jo helt fantastisk, men kunne godt have ønsket mig den lidt “tyndere”
Hilsen Birgitte
Hej Birgitte,
Du kan godt lave cremen uden husblas, men cremen er en tung en 🙂 Du kan evt tilsætte lidt ekstra fløde også eller lidt mindre chokolade, det vil også gøre den mere flydende. Håber du far lavet en masse chokoladecreme i fremtiden 🙂
Christina
samme oplevelse som Michelle og jeg piskede altså cremen grundigt. måske har det noget med chokoladen at gøre?
besluttede mig at piske flødeskum i og fik en noget bedre konsistens.
Hej Eli,
Og taK for din besked. Jeg tænker, at cremen har været for kold da den blev pisket. Den brude nok så of få lidt varme inden den piskes. og så skal den pisked forsigtigt og bestemt ikke for meget, da det også kan gøre den hård og stiv.
Jeg skriver lige en note til opskriften.
Christina
Hej Hej,
Kan det passe at cremen skal være ret “flydende” når den sættes på køl?
Hej Cecillie,
Ja den er helt flydende lige når fløde og chokolade er smeltet/opvarmet. Det stivner på køl.
Christina
Hvis jeg undlader husblas i chokolademoussen, skal jeg så så stadig varme fløden op og hælde over chokoladen? Og så stille på køl, og derefter piske den op inden den påføres bundene?
Hov glemte at tilføje;
Kontra at lave chokolademousse på flødeskum og smeltet chokolade?
På forhånd tak
AAh så først din tilføjelse nu.
Du kan gøre begge dele, dog har metoden hvor du smelter chokladen og vender i flødeskum en større tendens til at skille.
christina
Hej Marisha,
Ja det skal du!
Christina
Findes der et alternativ til abrikosmarmelade, der kan bruges i denne opskrift, eller kan den evt udelades? Vh Signe
Hej Foina,
Du kan bruge lige den marmelade du ønsker. Du får blot en anden smags sammensætning – lige den du ønsker 😉
Christina
Hej Christina.
Ved du hvor lang tid kagen kan holde til at stå når den er samlet (i køleskab selfølgelig)?
Hej Lise,
Den skal helst spise inden for et par dage.
Christina
Ved ikke om det bare er mig, men jeg fik SLET ikke nok til at fordele det i to springforme!? Vildt underligt, har fulgt opskriften og i springforme 18-20ø men det fylder slet ikke springformen ud?? Tænker havde jeg vidst dette havde jeg lavet dobbelt portion
Hej Rikke,
Øv, men der skal faktisk ikke ret eget i hver springform, da hver kage kun skal blive ca 2cm høj.
Christina
Jeg er fuldstændigt enig.. det var pisse træls.. der står heller ingen steder de “kun” bliver 2 cm høje. De ser langt højere ud på billederne.. mine blev kun lige 1 cm hver.. super fesent.
Desuden skriver du at de skal i en rund springform, men på billederne er de kommet i en firkantet form…
Hej Lise,
Ja på billedet bliver kagen bagt i en firkantet form, dog er opskriften også testet i en rund form – det fik jeg bare ikke et billeder af 😉
AT din kage kun blivet 1 cm høj, tyder på at der ikke er pisket nok luft ind i i ægge/sukker massen. ELLER at luften er slået ud igen, da mel m.m. bliver vendt i bagefter.
HUSK at jeg i opskriften skriver at kagen kan bages i én form og derefter deles i to ELLER den kan bages i to forme. Når den bages i to forme vil begge kager jo ikke blive så høje og vil passe i højde, så det svarer en tykkelsen af en lagkagebund (ca 2 cm høj). NEJ der står ingen steder at kagen bagt i to forme bliver ca 2 cm høje hver, det er bonus information jeg har giver som svar til Rikke. Det retter jeg lige ind i opskriften, så det burde være mere klart.
Derudover vil kagen altid bliver lavere in en Ø20cm form end i en Ø18cm form, og nu ved jeg jo ikke hvilken form du har bagt i?
Jeg håber det hele giver mere mening mht til højden af dine kager efter du har læst mit svar?
Eller er du velkommen til at skrive igen.
Christina
Pingback: Chokoladecreme – FEESHE