Kæresten og jeg var for nogle uger siden til æblets dag på Sølyst. Det var en dejlig dag med masser af dejlige oplevelser. På stedet var der en masse små boder, hvor der var smagsprøver på alle mulige skønne sager med æble i. Der var æblesnaps, æblevin, portvin med æble, æbleflæsk, salami med æble i, en masse forskellige æblekager og meget mere.
Vi gik derfra med maven og hænderne fyldt af en masse lækkerier derfra. Vi kom bl.a hjem med en masse dejlige danske æbler. Nogle af disse er blevet anvendt til denne portion æblesmør.
Æblesmør – ca 1/2 ltr.
800 g danske efterårs æbler – jeg brugte Gråsten
2 dl vand
1/2 citron, saft og evt skal
150 g rørsukker
1 knivspids salt
1 vaniljestang *
1-2 hele kanelstænger *
* Her er kan du bruge de krydderier du ønsker. F.eks kardemomme, stjerne anis, allehånde, nelliker osv.
Fremgangsmåde
Skær æblerne i skiver og fjern kærnehuset. Kom æblerne i en gryde med vandet og kog æblerne møre. Det tager 20-60 min alt afhængig af hvilken æblesort du anvender.
Mos de udkogte æbler gennem en fin masket sigte, på den måde purer du æblerne og fjerner skællen – det kan du anvende i din morgen grød.
Kom æblepureen tilbage i gryden sammen med sukker, citron og dine valgte krydderier.
Lad massen koge i ca. 2 timer ved middelvarme med låget halvt på. Rør i gryden ca. hvert kvarter. Kom den færdige æblesmør i et atamon skyllet glas og opbevar det i 3-4 uger på køl.
Æblesmør har en dejlig kraftig smag af æbler og sammen med smagen af kanel minder det lidt om jul.
Æblesmør har samme anvendelses muligheder som syltetøj/marmelade. Jeg kan især anbefale det som tilbehør til scones, pandekager, på yoghurt og i bedstefar med skæg.
Inspirationskilde: Piskeriset på eventyr
Christina
Hej Christina
Jeg er i skrivende stund, lige ved at lave æblesmør, det står på komfuret og småkoger og der er en liflig duft 🙂 glæder mig til det bliver færdig.
Knus mutti
Håber det blev godt mor? Jeg skal have gang i en portion til,
af de æbler jeg har fået af dig.
Knus
Det er blevet rigtig lækkert, så det er bestemt ikke sidste gang jeg har lavet det 🙂 min skulle bare koge lidt længere tid, måske er der mere saft i de æbler jeg har brugt – det er dem du har fået nogen af også (de store).
Knus
Det lyder dejligt 🙂
Ja der er i hvert fald meget saft i de store æbler. Kogte grød af dem i går 🙂
Kram
Mums en lækker opskrift, har lige ‘slikket’ gryden ren! 😉
Tusind tak Stinne,
Jeg har i skrivende stund gang i anden omgang (dobbelt portion) æblesmør på to uger. Det er fantastisk godt 🙂
Christina
Hej Jette jeg er ved at lave dit æblesmør ,er meget spændt på det. Mange hilsner Conny Jensen ps= din mors nabo
Hej Conny,
Det lyder lækkert med en portion æblesmør.
Du er dog ikke på Jettes blog (min mor) men på min (Christina). Er sikker på du via et link er havnet her, og du skal være så hjertens velkommen.
Christina