Jeg var på besøg hos min veninde for et stykke tid siden og der serverede hun det lækreste og saftigste kernerugbrød jeg nogensinde har smagt. Brødet var naturligvis hjemmelavet og jeg fik straks fat i opskriften. Det er efterhånden nogle måneder siden og vi har ikke spist andet rugbrød siden da. Derfor vil jeg gerne dele denne vidunderlige opskrift med jer.
Dette er et meget nemt rugbrød at lave og det er uden surdej. Brødet laves i stedet med kærnemælk og øl, der er er god surdejs erstatning.
Jeg har leget lidt med opskriften jeg fik af min veninde og har i denne version tilsat mandler.
I andre versioner har jeg tilsat græskarkerner, kokos, kakaonips eller andre nødder. Du kan til dette rugbrød anvende det du har hjemme af korn/kerner/frø.
Rugbrød – 1 stk (i en 2 ltr. form)
10 g gær
1 dl vand
2 1/2 dl mørk øl
1 1/2 dl kærnemælk
150 g rugkerner *
100 g mandler
125 g hørfrø
90 g solsikkekerner
35 g sesamfrø
1 1/2 tsk salt
250 g rugmel
90 g fuldkornshvedemel **
* Du kan lægge dine rugkerner i blød i et par timer i 60˚C varmt vand. Gør du dette, skal du undlade 1 dl vand i opskriften.
** kan erstattes med rugmel eller en anden grovmel.
Fremgangsmåde
Bland gær og væske. Tilsæt resten og ælt dejen i 10 min. Dette er nemmest hvis du har en køkkenmaskine (jeg bruger K-spaden). Du kan også bruge en håndmikser med dejkroge.
Kom dejen i en smurt rugbrødsform og drys med lidt hørfrø/birkes/havregryn eller hvad du lyster. Dæk dejen til med husholdningsfilm og lad det stå på køl i 12-72 timer.
Bages ved 180˚C i ca. 1 time og 30 min.
Lad rugbrødet køle helt af inden du skærer af det, hvis du kan vente så længe.
Inspirationskilde: Min veninde
Christina
Rugbrød med mandler – det havde jeg ikke tænkt på. Men jeg elsker jo mandlerne i chokorug, så det må da også prøve en af de næste gange jeg bager rugbrød
Jeg syntes helt sikkert, at du skal komme mandler i dit næste rugbrød. Det smager fantastisk.
Christina
Hej Christina
Ja så har jeg også fået bagt det dejlige rugbrød som bare smager godt.Jeg havde ingen mandler men kom i stedet hampefrø i(er helt vild med dem,de er sunde 30%protein).Kommer dem også i min musli:)
KH Mette
Hej Mette,
Ja smager det ikke bage fantastisk? Er så glad for at du fik det bagt 🙂
Hampefrø…. det må prøves. Jeg har også selv prøvet en variation med qiunoa (kun 14% protein) og det smagte dejligt.
Det skønne ved dette rugbrød er nemlig at man kan komme de korn, kerner og nødder i man lige har hjemme.
Hils derhjemme og fortsat god weekend.
Christina
det gode rugbrød kan skæres i meget tynde skiver,ristes på brødristeren eller i ovnen og spises til salat evt. med en god aioli til at dyppe brødet i
Det er da lige det den kan og det smager godt 🙂