I sidste uge holdt Freja og Wilhelm afslutning i vuggestuen. De er nemlig startet i børnhave. I den anledning havde jeg bage dette farverige franskbrød, de kunne dele ud af til formiddagsmaden. Til pædagogerne havde jeg bagt lyserøde og lyseblå cupcakes (opskriften kommer snarest) som en særlig tak.
Farverne havde Freja og Wilhelm selv valgt og de fik også lov til at bestemme rækkefølgen, da brødet var undervejs.
Brødet blev taget godt imod og pædagogerne mente ikke at kunne huske hvornår de små sidst havde spise med sådan en appetit. vi blev dog enige om at dette nok skyldes de mange farver – tip til forældre med småtspisende børn!
Regnbuebrød – 1 stk i en 2 ltr. form
25 g gær
3 dl mælk
60 g smør
1 stk æg
100 g grahamsmel
400 g hvedemel
10 g (4 spsk) pofiber*
1 tsk salt
1 spsk sukker
* Pofiber er kartoffel fiber, og er med til at give brødet fugt og ikke mindst til at holde på fugten. Brødet vil være saftigere i længere tid.
Frugt eller pasta farve i rød, blå og grøn
1-2 tsk bage kakao
Æg eller mælk til pensling
Sesam eller birkes til drys/pynt
Fremgangsmåde
Kom gæret i en skål. Opvarm mælk og smelt smør i samme gryde – det skal ikke koge kun lunes – ca 30 grader. Kom æg, grahamsmel, hvedemel, pofiber, salt og sukker i skålen og ælt dejen i 8-10 min.
Efter behov kan ekstra mælk eller mel tilsættes.
Del dejen i fem lige store portioner, lad den ene portion være som den er. Ælt kakao pulveret i den anden portion og rød, blå og grøn farve i de sidste tre portioner. Ekstra vand og hvedemel kan tilsættes efter behov. Det kræver lidt håndkraft at ælte farverne ind og de smitter godt af, så du kan evt bruge handsker.
Lad de fem deje efterhæve tildækket (i hver deres lille skål eller side om side på bordet) i ca. 45 minutter eller til dobbelt størrelse.
Smør formen. Udrul den første portion til en rektangel, den lange side skal være lige så lang som den form du vil bage brødet i. Udrul anden portion i samme størrelse og læg den oven på den første. fortsæt med dette indtil alle farverne er oven på hinanden. Rul det lidt ekstra ud, så dejene bedre klæber til hinaden. Er din dej lidt til den tørre side, kan du fugte imellem farverne med lidt væske inden de stables. Rul nu dejen sammen, som roulade, og kom det ned i formen, med samlingen nederest.
Lad brødet efterhæve i ca. 30 min. Pensel brødet med æg og/eller mælk og drys med sesam eller birkes.
Bag brødet i en forvarmet ovn på 225 °C i 20-25 minutter.
Lad brødet køle inden du server det med kold smør på, mmm.
Brødet var MEGET populært herhjemme og de små kunne slet ikke holdefingerne fra det.
Christina
Iiihhh hvor ER det flotte brød. Ja ærgerligt når man må tage afsked med en god institution ?.
Håber de/I bliver lige så glade for børnehaven.
Er sikker på de alle vil savne Wilhelm og Freja, , og ikke mindst “bage Mutter” ?.
Fortsat go Palmesøndag som jo fejres her efter alle kunstens regler.
Knuz Randi
Hej Randi,
Taaaak 🙂
Heldigvis går de på en integreret institution, så børnehave ligger bare i den anden ende af bygningen. Nu er de efterhånden faldet rigtig godt til og opfører sig som om de altid har været der.
Christina
Hvor man pro fiber.
Mvh
Winnie Schou Nielsen
Hej Winnie,
Jeg køber det i fakta – man kan nemlig ikke finde det i føtex og andre store supermarkeder
Christina
Kan det sagtens bages aftenen i forvejen?
Hej Jane,
Ja det kan de godt, men som alt brød er der bedst lige ud af ovnen.
Christina
Pingback: Pink & Blue Vanilje Cupcakes med SMBC | Kager til kaffen