Kæresten min elsker brunsviger, som i seriøst eeeeelsker. Jeg har igennem de år vi har kendt hinanden, bagt en del og købt endnu flere brunsviger til ham. Jeg har aldrig syntes de var noget særligt – indtil nu.
(Jeg spiste faktisk halvdelen af bradepanden med brunsviger mens jeg tog billederne!)
Tricket er af finde den helt perfekte balance mellem brøddelen og den snaskede fyld del. Jeg syntes, at brøddelen skal være ultra tynd til at starte med og herefter skal fyldet – farin og smør blandingen, gerne koges til en karamel ligende konsistens. Herefter skal brunsvigeren drysset med en generøs håndfuld farin ovenpå, af to omgange, for at opnå lidt knas.
Jeg er mega fan, så bag den og døm selv!
Brunsviger i en form 27×33 cm aluform
Brød delen
1,25 dl mælk
25 g gær
250-300 g hvedemel
15 g sukker
1/2 tsk salt
1 stk æg
50 g ægte smør – stuetemperatur
Topping – aka det snaskede del
125 g brun farin
125 g ægte smør
50 g sirup
Ekstra farin til drys – ca 2 store håndfulde
Fremgangsmåde
Brød delen
Lun mælken og opløs gæren deri. Tilsæt mel, sukker, salt, æg og smør, ælt i hånden eller i en køkkenmaskine i 8-10 minutter. Tilsæt ekstra mel hvis dejen er for våd efter ca 5 min – 1 tsk ad gangen og ælt ca 30 sek inden du tilsætter mere – dejen skal lige have en chance for at optage melet i dejen.
Lad nu dejen hæve til dobbelt størrelse, det tager gerne 45 min til 1 time.
Fordel dejen i den smør smurte form, det kan kun liiige dække bunden. Har du problemer med at dejen klistre, kan du fugte dine fingere i kold vand, så hænger det ikke så let fast.
Lad dejen stå og hvile mens du laver toppingen.
Topping
Kom brun farin, smør og sirup en i gryde og smelt det ved middel varme. Lad nu massen koge i ca 1 minut, så det bliver lækker karamel agtigt.
Med let fugtede fingere laves nu små fordybninger i dejen. Fordel herefter den let karamelliseret topping ovenpå dejen. Lad den stå og hvile 10-15 minutter inden du igen laver små fordybninger i dejen så karamel-toppingen rigtig kan trænge ned i dejen og efterlade små skjulte lommer med den herligste topping mmm.
Nu skal den så igen stå og hæve i ca 30-45 minutter.
Her efter må du endelig IKKE rører mere ved dejen eller lave flere fordybninger, får så kollapser dejen, øv.
Drys forsigtigt en god håndfuld brun farin oven på kagen. Og gør det igen ca 1-2 min. før du vælger at tage brunsvogeren ud af ovnene.
Bag, alt afhængig af form og ovn, brunsvigeren i ca 18-20 minutter ved 200°C
Lad den køle inden du skærer af den og servere den med en rigtig god kop kaffe.
Brunsvigeren er klart bedst samme dag den er bagt, så bare spis løs – der er ingen fordele hentet ved at gemme den til i morgen.
Christina
Prøv at spise brunsviger med flødeskum.
Hej Tina,
Det vil jeg prøve, lyder alt for lækkert 🙂
Christina
For pokker da, hvor ser den brunsviger lækker ud Christina. Brunsviger smager så skøn, hvis der er fyld nok i, som det ser ud til her.
Bliver sørme hel lækkersulten på en kedelig mandag aften ?
Knus fra din mor.
Åh ja, brunsviger. Den har jeg lavet her i England et par gange altid en succes z
Ja brunsviger er bare det bedste 🙂
Christina