For et par uger siden, i en hyggelig lille kolonihave, var der fest for kæresten min. Det var en dag fyldt med sol, sommer, skøn familie hygge, masser af leg i haven og ikke mindst en masse lækre sager på kaffebordet. Der blev spist en saftige chokolade stout kage, en sommervenlige pavlova og store saftige boller.
Amo havde tilsendt mig tre forskellige meltyper til testning og to at disse blev anvendt til alle de lækre og saftige boller.Koldhævet økologiske landboller – 12 stk
10 g øko gær
5 dl vand*
600 g økologisk landhvedemel
12 g havsalt
Koldhævet økologiske brændenælde boller – 12 stk
10 g øko gær
5 dl vand*
550 g økologisk landhvedemel
12 g havsalt
50 g tørrede brændenælder
Koldhævet økologiske grynstykker – Melblanding
Følg opskriften/anvisningen bag på melpakken.
Jeg (og gæsterne) syntes at bollerne var meget tørre, så jeg vil anbefale at du bruge mere væske.
Se evt mit forslag:
500 g Amo økologiske grynstykker melblanding – den halve pose
15 g gær
4-5 dl vand*
* Du kan med fordel erstatte alt eller noget af vandet med kærnemælk, det giver endnu saftigere boller.
Fremgangsmåde – for alle tre
Opløs gæren i væsken, tilsæt melet/(melblandingen) og ælt dejen i ca 10-15 min.
Jeg vil anbefale, at du anvender en køkkenmaskine. Har du ikke sådan en, brug dag en håndmixer med dejkroge (bollerne bliver gode alligevel). Nu er grynstykkerne klar til at komme på køl.
Efter de 10-15 min tilsættes salt (landboller)/ salt og brændenælder (brændenælde boller), og dejen æltes i yderlig 5-10 min. Kom dejen i en olie smurt skål, tildæk dejen med film/låg og stil dem på køl i 12-18 timer
Hæld den våde dej ud på et melet bord og skær med en skarp kniv 12 stykker og kom den på en bageplade – drys med mel/ salt/ brændenælder. Føler du dejen er for våd til at styre på bordet, kan du tage 12 klatter med et par skeer og sætte dem på bagepladen.
Bag bollerne ved (varmluft) 225˚C i 10-15 min.
TIP
Du kan også bruge “no knead metoden”, som jeg gjorde til bollerne til festen. Hvor du opløser gæren i væsken, blande alle ingredienserne sammen og komme dejen på køl i 12-18 timer. Tag dejen fra køl, lav 12 boller og lad dem efterhæve i ca 1 time indes de bages.
Det giver selvfølgelig ikke de samme seje ala italienske boller, men de bliver stadig rigtig gode.
Christina
Har du tørket brenneslene selv? (brændenælder?) Og hvis du har, hvordan gjør man det? 🙂 En veldig spennende oppskrift, de ser så gode ut!
Hej Marianne,
Jeg må jo indrømme, at jeg har købt mig til de tørrede brændenælder (købt i Matas). Så jeg kan desværre ikke hjælpe dig der.
Har du forresten også set mit grydebrød med brændenælder? (http://kagertilkaffen.dk/tag/braendenaelder/).
Fortsat god weekend
Christina