Grydebrød – Det perfekte brød!

For et stykke tid siden kom kæresten hjem og fortalte at han havde smagt noget der hed “grydebrød” og at det var det bedste brød han nogensinde havde smagt. Derefter begav vi os ud i projekt “grydebrød”; Hvordan gør man og hvad skal man bruge.

Vi valgte at forsøge os med en ler römertopf stegeso, da vi kunne læse os frem til at den virkede ligeså godt som en støbejernsgryde? Vi valgte også at tage udgangspunkt i opfinderen af grydebrødet, Newyorker-bageren Jim Lahey opskrift af “det perfekte brød”Det er nu ca 1 mdr. siden vi bagte det første brød og der er nu blevet leget med meltyper, fordej/surdej og forskellige teknikker. Her får i den nemmeste og bedste opskrift vi er kommer frem til.

Dette brød tager mellem 15-21 timer at lave, og er det bestemt vente tiden værd. Dejen passer stort set sig selv under hele forløbet og brødet bliver lækker sej og saftigt. Som sagt det perfekte og nemmeste brød.
Opskriften på det perfekte brød

Dag 1
En klump almindelig gær. lidt større end en ært
2 dl vand
1 dl øl*
1 spsk. eddike*
400 g hvedemel**
10 g salt
10 g sukker

* Kan erstattes med vand
** Op til halvdelen kan erstattes med en anden meltype

Fremgangsmåde
Kom vand, øl og eddike i en skål og opløs gæren deri. Bland mel, salt og sukker og kom det i skålen også. Bland melet med vandet ved at vende det med hånden, indtil alt melet er vådt, det tager ca. 30 sek.

Dæk skålen med et viskestykke, husholdningsfilm eller et låg, og lad dejen stå på bordet i 12-18 timer. Her er 18 timer er bedre end 12.
Dag 2
Hæld dejen ud på et meldækket bord og fold den 3-4 gange med hænderne, først på det ene led, så på det andet.

Læg dejen tilbage i en smurt skål, eller lad det ligge på det melet bord og dæk den til med et fugtigt viskestykke, husholdningsfilm eller et låg. Lad den hæve i yderligere to timer, gerne lidt lunt.

1 time før brødet skal bages.
Kom stegesoen i vand, helt dækket til, i 10 min. Kom derefter den stadige fugtige stegeso i den kolde ovn, der opvarmes til 240˚c. Jeg bruger varmluft, da jeg syntes brødet bliver lidt sprødere end i en alm ovn.
Når ovnen melder klar, vent da yderligere 15-30 min til stegesoen er varm nok.

Tag stegesoen ud af ovnen og strøg lidt mel i bunden og kom forsigtigt dejen deri, strøg også lidt mel over dejen, det giver et dejligt rustikt udsene. Kom låg på og bag brødet i 30 min.Tag låget af og skru ovnen ned på 220˚c og på alm ovn. Bag brødet yderligere i ca. 10-15 min.

Lad brødet afkøle på en bagerist 15-20 min. inden det nydes.
Christina

Dette indlæg blev udgivet i Brød / Gærdeje, Morgenmad og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

19 Responses to Grydebrød – Det perfekte brød!

  1. Henriette skriver:

    Hej Christina, tror du man kan bruge en stegeso af glas?

  2. mette skriver:

    vildt at stegesoen kan tåle at blive opvarmet til så høje grader uden noget i,men det er da det du mener ikke?Det må jeg prøve,lækkert ser brødet i hvert fald ud uhm
    KH Mette

    • kager til kaffen skriver:

      Hej Mette,
      Jo den våde stegeso skal i en kold ovn og varmes langsomt op. Jeg tror den kan holde til det fordi den først bliver mættet af vandet?
      Du kan rolig lave en portion dej, det er nemt 🙂 Men pas på for det er vanedannende 😉
      Kram Christina

  3. Hej Christina
    100000 Tak for sidst, grydebrødet kan varmt anbefales, den du bagte sidste weekend smagte super og ja, tror du har ret, når du skriver at, den er vanedannende
    Knus og god weekend

    • kager til kaffen skriver:

      Hej og selv tak for sidst 🙂
      Vi har næsten friskbagt brød hverdag hjemme hos os efterhånden. Det er jo nemt at lave og passer sig selv 🙂 Og så smager det jo fantastisk 🙂
      Kram og i lige måde

  4. Ihhh det ser lækkert ud 😀 Det står bestemt på to-do-listen nu!

  5. Pingback: Surdejsbrød med brændenælder og havsalt | Kager til kaffen

  6. Pingback: Grydebrød med durumhvede og øl, bagt i Römertopf…

  7. Benedikte Machmüller skriver:

    Hej jeg har bagt dit brød for første gang og hold da op, det ser godt ud. Jeg har ikke smagt det endnu, da det køler 🙂 Hilsen Benedikte

    • kagertilkaffen skriver:

      Hej Benedikte,
      Håber brødet smager som det (efter beskrivelsen) ser ud. Brødet kommer nemlig til at se utrolig lækkert og indbydende ud, når det bliver bagt i en stegeso/gryde.
      Fortsat god weekend
      Christina

  8. Annika skriver:

    Lige sådan et lækkert brød jeg har ledt efter. Er meget i interesseret i hvilken størrelse din römertopf er?

    • kagertilkaffen skriver:

      Det lyder dejligt Annika,
      Så vidt jeg husker er min römertopf 2,5 ltr.
      Christina

      • Annika skriver:

        Okay, mange tak for svar. Vil nemlig ud og købe mig sådan en, så jeg kan prøve at bage dette brød. Så tænker at der har betydning om det er den på 2,5 eller 5 liter.

        • kagertilkaffen skriver:

          Vi købte også vores stegeso med henblik på, at bage brød i det 😉 Den eneste betydning er vel, at i en 5 ltr kan du bage større brød? Du skal blot huske, at den skal kunne være i din køkkenvask, da den jo skal ligge “i blød” før den skal i ovnen.
          Christina

  9. Ida skriver:

    Kan man bage brødet i en gryde istedet?

    • kagertilkaffen skriver:

      Hej Ida,
      Ja det kan du godt. Du skal bare være opmærksom på at varmeoverførslen kan være anderledes og derfor skal dit brød evt have lidt mere/mindre tid i ovnen. Desuden må der ikke være nogle forme for plastik på din valgte gryde, da det vil smelte i varmen.
      Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *