Chokoladekage med lakrids Italien merinque buttercream

Jeg elsker lakrids og jeg elsker chokolade, men kommer man chokolade og lakrids sammen så er jeg i himlen.

Derfor besluttede jeg mig for et lille eksperiment, at lave en chokoladekage med lakrids Italian merinque buttercream. Dette gav mig også muligheden for at afprøve en ny ”pynte” metode, en jeg sulten har set efter på mange amerikanske sider.
Chokoladekage – Ø16cm
150 g mørk chokolade
1 dl mælk
225 g brunfarin
75 g lurpak smør – stuetemperatur.
2 æg – stuetemperatur.
150 g mel
2 spsk kakaopulver
½ tsk. bagepulver
½ tsk natron

Lakrids italien merinque buttercreme
188 g vand
250 g sukker
5 æggehvider – stue temp.
en knivspids cream of tartar
450 g lurpak smør – stue temp.
75 g hvid chokolade
1-3 spsk. lakrids sirup

Fremgangsmåde
Chokoladekage
Kom mælk, halvdelen af chokoladen og halvdelen af brunfarin i en gryder og opvarm det til kogepunkt, mens du rører nu og da. Tag gryden af varmen.

Pisk smørret og resten af den brunfarin, indtil der er lys og luftig. Tilsæt æggene et ad gangen.
Sigt mel, kakaopulver, bagepulver og natron i blandingen , men du pisker ved lav hastighed.
Mens chokolade/smør/brunfarin-blandingen stadig er lun kommes den i dejen, imens der piskes ved lav hastighed.
Når dejen er ensartet vendes den sidste halvdel af chokoladen i (hakket i små stykker, hvis du da ikke bruger chokoladeknapper).
Kom dejen i en klargjort form og bag den ved 160˚c i 35-45 min.

Den afkølede kage deles i 3 og den er nu klar til smørcremen. Jeg skar også toppen af, så kagen kan blive plan.

NB: I en Ø16cm form bliver kagen ca 7-8cm høj og i en Ø20cm form bliver kagen ca 5-6 cm høj.

Lakrids italien merinque buttercreme
Du skal bruge et sukker termometer. Kom vand og sukker i en gryde og kog det ved medium varme indtil siruppen er 118˚c varm.

Imens piskes æggehviderne ved lav hastighed indtil det skummer. Tilsæt cream og tartar og pisk videre ved medium hastighed, indtil hviderne danner små toppe.
Når sukkersiruppen og hviderne er klar, tilsættes siruppen i en tynd stråle til hviderne mens der piskes ved høj hastighed. Pisk indtil massen er kold, det tager mindst 10 min.

Tilsæt smørret, lidt efter lidt og pisk indtil den er lækker og cremet. Her kan smørcremen begynde at se grynet ud, men pisk blot videre, da den samler sig igen. (Herfra kan du tilsætte enhver smags giver, som du skulle ønske). Smelt chokoladen over vandbad og vend den i smørcremen sammen med lakrids siruppen.
Opsmøring
Først kommer du et lag smørcreme på den nederste bund. Derefter kommer du den anden bund oven på. Kom også smørcreme på denne bund og til sidst kommer du tredje og sidste bund på.
Nu laver du en ”crumb coat”, det betyder at du indkapsler kage krummerne med at tynd lag smørcreme og lader det stivne let i køleskab.Når smørcremen har sat sig smøre du kagen med den ønskede lag smørcreme. Mens den stadig er blød retter du den til, så kanterne er fine og lige. Kom den resterede smørcreme i en sprøjtepose og lav en kant. Her kan du være lige så kreativ som du ønsker.
Go fornøjelse

Christina

Dette indlæg blev udgivet i Fondant & Fest kager, Frosting/smørcreme, Kage- lagkagebunde, Kager og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

10 Responses to Chokoladekage med lakrids Italien merinque buttercream

 1. Pingback: Flower Cake | Kager til kaffen

 2. Hanne skriver:

  Umm ser godt ud,men hvad er ‘en knivspids cream of tartar’?
  Hanne

  • kager til kaffen skriver:

   Taaak, den smager også vidunderlig.

   Cream of tartar er vinsten(syre). Et biprodukt fra vinfremstillingen. Det har mange anvendelsesformål, her skal det stabilisere æggehviderne så de forbliver luftige under varmepåvirkningen fra den varme sirup. Det “forhindre” også dannelsen af sukkerkrystaller i sukkerholdige produkter generelt.

   Christina

 3. malene skriver:

  uhhmmm den ser SÅ lækker ud… men jeg må høre dig om et råd 🙂
  kan man lave noget i lignende “design” men med en slags tung chokolade brownie agtig kage og så noget hindbær/jordbær creme/mousse? og har du evt et forslag på en opskrift til dette? 🙂
  står nemlig og skal holde fødselsdag d.12 og ville SÅ gerne servere en sådan kage, kan bare ik finde en opskrift 🙁
  mange hilsener
  Malene

 4. malene skriver:

  måske sådan lidt som din salted caramel brownie men med flere lag 🙂 eller blir kagen for tung til cremen? 🙂
  håber du har mulighed for at hjælpe mig lidt 🙂
  på forhånd tak i hvert fald..

  • kagertilkaffen skriver:

   Tusind tak Malene,
   Du kan nemt lave noget af det samme med både brownie bund og hindbærmousse. Jeg vil i så fald, anbefale at du laver én browniebund (evt den nederst) og så de to øverste denne her chokoladekage (den er min go to, hver gang jeg laver kage med mousse fyld).
   Du kan da også lave alle tre lag med browniebunde, kagen bliver da utrolig tung (men lækker), og da ville jeg nok bage bundene lidt mere end en brownie normalt skal have.
   Jeg tror, at hvis du laver min salted caramel brownie i flere lag bliver det for meget af det gode, da den er enorm rig i smagen. Igen måske den nederste lag med caramel brownie og de to øverste denne chokoladekage og så en hindbær mousse imellem.
   Jeg har en opskrift på en både nem og god hindbær mousse, den er bare ikke på bloggen endnu. Hvis du sender mig din mail, vil jeg gerne sende den til dig.
   Håber du kan bruge mit svar? Og du er velkommen til at skrive igen.
   Christina

   • Malene skriver:

    Hej Christina,
    Mange tak for svar 🙂 jeg tænkte bare at bruge opskriften på kagen fra salted caramel men uden fyldet 🙂 ku man ik det mon? Din go to er den en svampet lækker choko kage?! 🙂 du må meget gerne sende mig opskrift på fyldet 😀 min mail er Malene.o@gmail.com
    Mange tak og go dag 🙂

    • kagertilkaffen skriver:

     Hej Malene,
     Kan godt se, at mit svar kunne have været formuleret anderledes!
     Du kan godt bruge selve brownie opskriften fra caramel brownie og undlade caramel delen.
     Det jeg mente mht min go to kage var, at selve kagen fra denne (Chokoladekage med lakrids Italien merinque buttercream) er den kage jeg næsten altid bruger når jeg laver kager med div mousser i. Hvis du ser under mine “fondant og fest kager” er det den chokoladekage jeg bruger som bunde. Jeg har også enkelte gange brugt en brownie som bunde.
     Håber jeg giver mere mening denne gang?
     Jeg sender en mail med opskriften i løbet af de næste par timer.
     Christina

 5. frkskou skriver:

  Kan kage laves i forvejen? Evt bages dagen før og lægges sammen den dag man skal bruge den? Overvejer denne som årets nytårskage. Den skal tages med, men det er vel muligt? Mange tak for en dejlig kageside! Mvh Bente

  • kagertilkaffen skriver:

   Hej Bente,
   Ja du kan godt bage kagen dagen før. Du kan også, hvis du er i tidsnød, lægge de sammen dagen før. Selve IMCB-smørcremen, skal dog laves lige inden du lægger den sammen, da den er nemmere at arbejde med.
   Så længe du lader IMBC- smørcremen stivne/sætte sig på køl, kan du uden problemer transportere kagen sikkert frem til nytårsfesten.
   Godt nytår
   Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *