Min form er for stor/lille til opskriften

Mange af mine opskrifter bliver bagt i en Ø16-20 cm form, da det passer til mit kageforbrug samt det er størrelserne på mine forme.

Har du andre størrelser på dine forme og er du i tvivl om hvordan du skaler opskriften op/ned.

Tommelfinger regel
Ved en Ø20 cm kageform             Ved en Ø18 cm kageform             Ved en Ø16 cm kageform
10 cm   /  4                                        10 cm   /  3,24                                 10 cm  /  2,56
12 cm   /  2,78                                   12 cm   /  2,25                                 12 cm   /  1,8
16 cm   /  1,56                                   16 cm   /  1,26                                  16 cm     x  1
18 cm   /  1,23                                   18 cm   x 1                                      18 cm     x  1,26
20 cm   x  1                                    20 cm   x  1.23                               20 cm    x  1,56
22 cm    x  1,21                                  22 cm   x  1,49                                 22 cm    x  1,89
24 cm    x  1,44                                 24 cm   x  1,78                                 24 cm    x  2,25
26 cm    x  1,69                                 26 cm   x  2,09                                26 cm    x  2,64
28 cm    x  1,96                                 28 cm   x  2,42                                28 cm    x  3,06
30 cm    x  2,25                                30 cm   x  2,78                                 30 cm    x  3,52

Min udregning
Jeg skrive i mange af mine opskrifter hvor høj kagen blev i den str form jeg brugte. På den måde kan jeg mere præcis udregne hvor meget jeg skal skaler opskriften op/ned hvis jeg ønsker en anden højde på kagen.

Rund kage
Opskriftens str: radius x radius x højden x  π (3,14) = rumfang

Eksempel
Kagen bliver 6cm høj i en Ø16 cm form. Du skal bage kagen i en Ø23 cm form og den skal være 5 cm høj.
Ø16cm: 8 x 8 x 6 x 3,14 = 1206.4
Ø23cm: 11.5 x 11.5 x 5 x 3,14 = 2077.4
Din omregnings faktor bliver
2077.4/1206.4 = 1.72

ex 200 g mel x 1.72 = 344 g mel

Fra Ø16 til Ø23 skal du gange med 1.72
Fra Ø23 til Ø16 skal du divider med 1.72

Christina

1 Response to Min form er for stor/lille til opskriften

  1. Pingback: Hot milk & Butter Sponge kage | Kager til kaffen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *