Varme Hveder

På fredag er det store bededag og traditionen tro skal vi have varme hveder torsdag aften.

Eller det vil sige, at jeg ikke har kunne vente helt til på torsdag. Så jeg har allerede bagt en enkelt omgang hvedeknopper.

Det var så rart at komme i bage-køkkenet igen. Tiden løber fra mig i disse dage, og ugerne/månederne går alt for hurtige.
I sidste uge var det 1 år siden vi flyttede ind i vores fantastiske og hyggelige lille lejlighed. Banditterne (aka tvillingerne) blev 10 mdr, og livet er skønt.
Varme hvederHvedeknopper – 9 store eller 12 små
75 g smør
2,5 dl mælk
50 g gær
1 stk æg
450-500 g hvedemel
1 tsk salt
3 spsk sukker
1-2 tsk kardemomme

mælk til pensling

Fremgangsmåde
Smelt smørret i en lille gryde og opvarm mælken deri – til det er lillefinger varm (ca. 35°C). Opløs gæret i mælken, og pisk herefter ægget i. Tilsæt mel, salt, sukker og kardemomme.
Ælt dejen så længe du orker, men gerne i 10 min – brug evt en køkkenmaskine.
Dejen må gerne være lidt klistret, da den arbejder videre under hævningen.

Ved brug af en køkkenmaskine, brugers der mindre mel og derved opnår du luftigere boller. Desuden bliver gluten i melet bedre æltet/aktiveret og dette giver også luftigere boller.

Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 30 min eller til dobbelt størrelse.
HvedebolledejDrys lidt mel på din arbejdsflade og ælt dejen let ved håndkraft.
Del dejen i 9-12 stk. og form dem til boller. Kom dem herefter i en smurt eller bagepapirsbelagt form.
Lad hvederne efterhæve i 20 min. Pensl hvederne med mælk lige inden de kommes i ovnen.

Bag hvederne ved 200°C (alm ovn) i 15-20 min afhængig af ovn og hvilken form du anvender.
hvedebolledejen hæverLad bollerne køle af på en bagerist.
Varme hveder_3Traditionel set skal hvederne gemmes til dagen efter og ristes inden de nydes, meeen de smager nu bedst lune. Så spis du blot et par stykker med det samme – det gjorde vi hjemme hos os.
Varme hveder_2Christina

Dette indlæg blev udgivet i Brød / Gærdeje og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 Responses to Varme Hveder

  1. Det er altid en fornøjelse, at se på dit bagværk.
    Jeg må da snart på besøg igen 🙂
    Knus fra Banditternes Mormor <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *