Mange af mine opskrifter bliver bagt i en Ø16-20 cm form, da det passer til mit kageforbrug samt det er størrelserne på mine forme.
Har du andre størrelser på dine forme og er du i tvivl om hvordan du skaler opskriften op/ned.
Tommelfinger regel
Ved en Ø20 cm kageform Ved en Ø18 cm kageform Ved en Ø16 cm kageform
10 cm / 4 10 cm / 3,24 10 cm / 2,56
12 cm / 2,78 12 cm / 2,25 12 cm / 1,8
16 cm / 1,56 16 cm / 1,26 16 cm x 1
18 cm / 1,23 18 cm x 1 18 cm x 1,26
20 cm x 1 20 cm x 1.23 20 cm x 1,56
22 cm x 1,21 22 cm x 1,49 22 cm x 1,89
24 cm x 1,44 24 cm x 1,78 24 cm x 2,25
26 cm x 1,69 26 cm x 2,09 26 cm x 2,64
28 cm x 1,96 28 cm x 2,42 28 cm x 3,06
30 cm x 2,25 30 cm x 2,78 30 cm x 3,52
Min udregning
Jeg skrive i mange af mine opskrifter hvor høj kagen blev i den str form jeg brugte. På den måde kan jeg mere præcis udregne hvor meget jeg skal skaler opskriften op/ned hvis jeg ønsker en anden højde på kagen.
Rund kage
Opskriftens str: radius x radius x højden x π (3,14) = rumfang
Eksempel
Kagen bliver 6cm høj i en Ø16 cm form. Du skal bage kagen i en Ø23 cm form og den skal være 5 cm høj.
Ø16cm: 8 x 8 x 6 x 3,14 = 1206.4
Ø23cm: 11.5 x 11.5 x 5 x 3,14 = 2077.4
Din omregnings faktor bliver
2077.4/1206.4 = 1.72
ex 200 g mel x 1.72 = 344 g mel
Fra Ø16 til Ø23 skal du gange med 1.72
Fra Ø23 til Ø16 skal du divider med 1.72
Christina
Pingback: Hot milk & Butter Sponge kage | Kager til kaffen