Siden jeg begyndte at bage mit eget rugbrød, kan jeg slet ikke spise andet.
Heldigvis er dette rugbrød SÅ nemt at lave. Det bages uden surdej og så passer det sig selv det meste af tiden – den ideelle løsning med to spædbørn i huset.
Jeg bare eeeelsker langtidshævet bagværk.
Hver gang jeg bager brødet kommer jeg de korn, kerner og nødder i jeg har hjemme, og denne gang fik jeg lyst til at prøve noget helt nyt. Både kæresten og jeg blev meget positiv overrasket over smagen gulerødderne gav brødet, derfor vil jeg gerne dele denne variation med jer.Inspirationskilde: min kernerugbrød med mandler
Rugbrød – 1 stk (i en 2 ltr. form)
10 g gær
1 dl vand
2 1/2 dl mørk øl
1 1/2 dl kærnemælk
200 g gulerod
150 g rugkerner *
125 g hørfrø
200 g solsikkekerner
35 g sesamfrø
1 1/2 tsk salt
250 g rugmel
90 g fuldkornshvedemel **
* Du kan lægge dine rugkerner i blød i et par timer i 60˚C varmt vand. Gør du dette, skal du undlade 1 dl vand i opskriften.
** kan erstattes med rugmel eller en anden grovmel.
Fremgangsmåde
Bland gær og væske. Riv dine gulerødder groft og tilsæt dem sammen med resten af ingredienserne, og ælt dejen i 10 min. Dette er nemmest hvis du har en køkkenmaskine (jeg bruger K-spaden). Du kan også bruge en håndmikser med dejkroge.
Kom dejen i en smurt rugbrødsform og drys med lidt solsikkekerner Dæk dejen til med husholdningsfilm og lad det stå på køl i 12-72 timer.
Bages ved 180˚C i ca. 1 time og 30 min.
Lad rugbrødet afkøle helt inden du skærer af det.
NB: Rugbrødet kan fryses.
Christina
Jeg har det lige som dig – jeg vil også helst have mit hjemmebagte rugbrød uden surdej. Kommer valnødder, græskarkerner, hørfrø og solsikkekerner i. Men jeg skal have afprøvet din ide med gulerødder.
Hej Dianna,
Der findes bare ikke noget bedre en en skive nybagt rugbrød (med alle mulige lækre korn, kerner og nødder i) med smør på mmm 🙂
Christina
Rigtig god og nem opskrift, smager godt med gulerødder i – jeg skal helt sikkert bage det igen 🙂
Hej Marie,
Lyder dejligt, at du kan lide rugbrødet 🙂
Christina
Lyder mega lækkert. Den opskrift må jeg prøve ! Har lige spørgsmål, kan jeg undvære øl ? Kan jeg evt erstatte det med andet ?
Hvis kan ikke ligger rugkernerne i blød, påvirker det så brødet dårligt ?
Hvis man ikke*
Hej Sam,
Du kan godt erstatte øllen med vand eller kærnemælk, dog vil du ikke opnå samme resultat, da øllen er med til at optimere gæringsprocessen – nu hvor den laves uden surdej.
Jeg kommer sjældent mine rugkerner i blød først (jeg glemmer det), og jeg kan ikke smagt forskel. Rugkernerne mister deres hårdhed når de kommes i blød, så det er også en smags sag.
Håber det var svar nok?
Christina
Hej Christina. Ja, tak for hjælpen! 🙂 hvis jeg så vælger at surdej, hvor meget skal der så i ?
Drikker ikke alkohol, derfor ville jeg finde en løsning for øllen.
Jeg har desværre ikke så meget erfaring med surdej, så det må jeg være svar skyldig.
Selvom du ikke drikker alkohol kan du sagtens bage med det, da alkoholen damper af under afbagningen (det samme gør den alkohol gæren danner).
Øllen er som sagt med til at optimere gæringsprocessen og ikke mindst giver den en dejlig smag til rugbrødet.
Christina
“Kom dejen i en smurt rugbrødsform og drys med lidt solsikkekerner Dæk dejen til med husholdningsfilm og lad det stå på køl i 12-72 timer.”
Skal dejen stå på køl før eller efter bagningen?
Dejen skal stå på køl i formen inden afbagningen.
Efter skal den af formen hurtigst muligt, så der ikke dannes kondens og rugbrødet opbevares ved stuetemperatur eller på frost.
Ej hvor lyder det bare lækkert! Jeg burde virkelig snart kaste mig ud i hjemmebagt rugbrød, og det her ser så skønt ud.
Mange hilsner,
Nadja, http://sunderehverdag.dk
Hej Nadja,
Tusind tak. Ja du burde virkelig kaste dig ud i hjemmebagt rugbrød – det er super nemt og lækkert (og sundt).
Christina
Hej. Kan man lave en variation uden grove kerner så små børn på to år også kan spise det ? Gerne med gulerødder i 😉
Hilsen Lena
Hej Lena,
Du kan udskifte de store kerner med mindre kerner i samme mængde. Du kan også udskifte kernerne med rugmel – dog ved jeg ikke om der skal lidt mindre mel til? Der må du prøve dig frem.
Christina
Hejsa Man må kunne skifte solsikkekernerne ud med rugkerner??
Hilsen Marianne
Hej Marianne,
Jo du kan uden problemer udskifte solsikkekernerne med rugkerner eller andre korn/kerner.
Christina
Jeg vil lige spørge om de 180 c er i varmluft eller almindelig ovnjh
Hej Elsa,
Tak for din kommentar. Det er alm ovn.
MVH Christina
Tak for det hurtige svar, den bliver bagt i morgen, glæder mig til at smage den, jeg har søgt efter et gulerodsrugbrød uden surdej i et helt år og endelig fandt jeg et.
Jammen det var da så lidt, er kun glad for, at du fandt det du søgte. Håber du syntes om det færdige rugbrød?
Jeg bager den altid midt i ovnen.
Christina
Jeg glemte lige, bager jeg brødet nederst i ovnen eller midt i, hvad er bedst?
Jeg går ud fra at den skal virke lidt fugtigt inden i, da den var oppe 98 c. inde i midten efter 1 time og 30 min det er de gr jeg har læst mig til brødet skal have.
Ja rugbrødet skak meget gerne være fugtig, men ikke ubagt?
Det er korrekt, at kernetemperaturen skal op på de 90 grader. Husk at lade rugbrødet afkøle helt inden du skærer af det.
Christina
Jeg synes antallet af timer på køl er af stor variation. Hvor lander du selv mht antal af timer eller gør det ingen forskel? Har lige sat mit i køleskabet :0)
Hej Henriette,
Mit rugbrød står på køl ca et døgn… har faktisk aldrig ventet i tre døgn. Jeg har en veninde der altid laver dobbelt portion, og bager det ene brød efter et døgn og det andet efter tre. Da det passer med deres rugbrøds forbrug…Hun har ikke nævnt., at der er den store forskel.
Christina
Hvad kan man bruge eller gøre i stedet for at bruge gær? Og hvad kan man gøre for at undgå mel?
Hej Kathrine,
Du kan godt bage rugbrød uden gær, i så fald skal du bruge en surdej. Hvis du vil undgå hvedemel, kan du blot erstatte det med rugmel. Er der rugmel du vil undgå, vil jeg anbefale at du laver et stenalderbrød der bages på nødder, kerner, olie og æg. Jeg har en opskrift her: http://kagertilkaffen.dk/2013/04/09/stenalderbrod-med-chokolade/
Christina
Hej, jeg lavede dejen (dobbelt portion), puttede den i forme og satte den til hævning for halv andet døgn siden, men jeg kan ikke se, at dejen overhovedet er hævet endnu…?
Hej Ingolf,
Mange tak for din kommentar.
Dejen skal ikke hæve ret meget op, du kan faktisk næsten ikke se det, så den burde være i orden.
Håber dit rugbrød bliver godt.
Christina
Hej Christina
Jeg har forsøgt mig med din opskrift, men ak og ve. Det endte i grønt affald.
Jeg synes jeg har fulgt opskriften – har brugt porter – ved ikke om der kan være for høj alkoholprocent i, den er på 9,7 – det er brød for voksne.
Resultatet var, efter 2 timer i ovnen, at dejen var super våd under skorpen som var meget sprød.
Har du eventuelt en ide om hvorfor det gik galt – ser frem til et forhåbentlig, konstruktivt svar.
Venlig hilsen CE.
Hej CE,
Øv at dit rugbrød ikke vil bages.
Jeg vil indrømme, at jeg ikke præcis kan sætte fingeren på hvor det er gået galt. Men jeg vil da forsøge mig med et par foreslag.
– Måske dine gulerødder har været for våde, og den ekstra væske gør dejen at dejen ikke vil bages? Jeg har engang bagt dette rugbrød men en squash, som indeholder meget væske. Her blev rugbrødet dog bagt, men svær at skære af. Så tror ikke det er her problemet ligger?
– Jeg må være svar skyldig om det skyldes de mange procenter i en porter? men tror umildbart ikke, at det kan været et problem.
– Dejen er ikke æltet længe nok?
– Der er sket en fejl under opmålingen af enten væsken eller melet. For meget væske eller for lidt mel? Tror mest at fejlen ligger her – det er også sket for mig et par gange.
Håber du har mod på, at prøve igen.
Christina
Er det tørgær vi snakker om? 🙂
Hej Lars,
Nej det er ganske alm gær der er tale om 🙂
Christina
Hej Christina. Tak for hurtig svar, var næsten godt klar over det var alm gær, da 10 gram tørgær vil svare næsten til en alm pakke gær.
Men bliver spændene at bage det i morgen, men synes det `dufter` meget af øl 🙂
Håber du får et dejlig brød i morgen 🙂 Øl duften skulle gerne forsvinde igen.
Christina
Mange tak, det ser hvertfald rigtig ud 🙂
Nu når vi lige er i gang, hvad er forskellen på at bruge mørk øl i forhold til at bruger pilsner?
Bare nysgerrighed, da man næsten altid har alm øl i hjemmet 😉 Tænker fx turborg classic. hvis det overhovedet er nogen forskel på gæring osv.
Det lyder godt 🙂
Uuh nu har du lige fanget mig på et område jeg ikke er særlig meget inde i. Umildbart tænker jeg at det har noget med smagen at gøre. Jeg tror faktisk godt, at du kan lave rugbrødet på en pilsner, men så mister du noget smag. Jeg bager nemlig ofte grydebrød med en lys øl, og har engang brugt en stoud. Her blev brødet lidt mørkere og fik en anden smag. Mht om det gør en forskel på gæringen, må jeg melde pas. jeg ved kun at en pilsner som regel er undergæret og en mørk øl, som en stoud er overgæret, hvilket også betyder at det har mere smag…derudover????
Håber det jeg skriver giver bare lidt mening?
Christina
Hej Christina
Tror du, at jeg kan skifte guleroden ud med rødbede?
Mvh. Helle
Hej Helle,
Jeg ville bestemt mene, at det er muligt at udskifte guleroden med rødbede. Har selv engang udskiftet det med drænet squash.
Christina
Tak for svar. Du skriver alle slags kerner eller frø. Gælder det også amarant, chia, quinoa og hampefrø?
Helle
Hej Helle,
Ja du kan godt anvende amarant, chia, quinoa og hampefrø. Husk dog at være opmærksom på nogle af disse kerner/frø kan være hårde og derfor skal koges/lægge i blød inden de tilsættes dejen.
Christina
Hvilken mørk øl bruger du?
Hej Kirsten,
Det er lidt forskelligt hvilken jeg anvender. Men gerne en staut eller en porter.
Christina