Jeg har haft efterårs ferie hele ugen og i kan tro jeg har været aktiv i det søde køkken. Dem af jer der følger via facebook eller instagram har allerede fået et lille indblik i hvor meget det er blevet til. Opskrifterne kommer løbende på bloggen.
Jeg har været så heldig at modtage en lille pakke fra urtekram med en masse lækre ingredienser, og disse er blevet testet og afprøvet i og på en masse skønne sager.
Er allerede stor fan af deres frugt krymmel, der bl.a. er blevet brugt som drys på små søde kys.
Her får i opskriften på en klassiker, nemlig bedstefar med skæg.
Jeg fik, her i ferien, også kogt det lækreste æblesmør af danske Gråsten æbler, så det kom naturligvis i kagen. Det giver en dejlig æble smag og passer godt til efteråret.
Bedstefar med skæg – form 25×30 cm
200 g blødt lurpak smør
200 g rørsukker *
3 stk æggeblommer
270 g sigtet speltmel * – (hvedemel kan også bruges)
1 tsk bagepulver *
1 tsk vaniljesukker *
1/4 tsk salt
2 dl mælk
Topping/skæg
1/2 – 1 glas marmelade/ eller hjemmelavet æblesmør.
3 stk æggehvider
180 g rørsukker *
100 g kokosmel *
* Evt Urtekram produkter.
Fremgangsmåder
Kagen
Pisk smør og sukker til en let og luftig masse. Del æggene i hvider og blommer. Tilsæt æggeblommerne ét ad gangen. Sigt mel, bagepulver, vaniljesukker og salt sammen og kom det i dejen skiftevis med mælken.
Kom dejen i en bagepapir-forret form (25x30cm).
Bag kagen ved 200˚C i 10-12 min.
Topping/skæg – laves mens kagen er i ovnen
Pisk æggehviderne stive og tilsæt sukkeret lidt ad gangen og pisk indtil din marengs er helt stiv. Vend forsigtigt kokos i.
Tag kagen ud af ovnen og fordel marmeladen/æblesmør ovenpå. Kom gerne mere på end på billedet, det er rigtig lækkert. Kom derefter topping/skæg ovenpå og drys tilsidst med lidt kokos. Bag kagen i yderlig 15 min.
Lad kagen afkøle i formen og nyd den med kaffe og dem du holder af.
Tip
Hvis du ønsker kagen i en ekstra luksus udgave, kan du rive 100 g marcipan i dejen.
Inspirationskilde: Din baghave
Christina