Jeg er blevet stor fan af at lave min egen sirup og har ofte en stående i mit køleskab. Det er vidunderligt tilfredsstillende, at lave en kølig sommer-drik eller en sirup-kaffe-latte af din egen hjemmelavet sirup.
Denne gang blev det til en rabarber sirup, da jeg har masser af rabarber i min fryser for tiden (tak mormor).
Ønsker du en mere intens rød farve, vælg da kun de helt røde stængler, jordbærrabarber eller vinrabarber.
Rabarber sirup – 5 dl
500 g rabarber
1 dl vand
400-500 g sukker (100 g pr dl rabarber-vand)
Twist med vanilje
1 vaniljestang, vaniljekorn + stang. Tilsættes sammen med sukkeret.
Twist med citron
Saften fra 1/2 citron. Tilsættes sammen med sukkeret.
Twist med ingefær
30 g ingefær skrælles og skæres i små stykker. Kog den sammen med rabarberne.
Twist med lakrids
1 spsk lakridspulver udrøres i lidt vand og tilsættes sammen med sukkeret.
Eller
Knus en lakridsrod og kog den sammen med rabarberne.
Fremgangsmåde
Kom rabarber, vand og evt. “et twist” i en gryde og kog det i 20-30 min. Hvis det skummer, tager du det fra med en ske.
Rabarber-vandet sigtes fra gennem et klæde. Lad det stå og dryppe af i en time eller natten over. (De tørre rabarbetråde kan du blande i en smoothie eller i din morgen yoghurt)
Kom rabarber-vandet, sukkeret og og evt. “et twist” i en ren gryde og kog det indtil sukkeret er opløst. Det tager gerne ca 10 min. alt afhængig af hvor tyk du ønsker din sirup.
Kom siruppen i et klargjort glas og opbevar det på køl i 1-2 mdr
Du kan anvende din sirup til/på
– Hæld den over en kugle vaniljeis.
– På din yoghurt/skyr sammen med frisk frugt og müsli til morgenmad eller som dessert.
– Som sødemiddel i din te (evt som icedtea)
– Bland det op med iskold vand/danskvand og ny det i solen (se billedet i toppen af indlægget)
– Pandekager
– Som smagsgiver til dine kys/marengs.
– Kom den i din lemonade og nyd en rabarber-lemonade.
– Kør den på en is maskine og du har den lækreste sorbet.
– Kom den på dine kagebunde, som ekstra smag og fugt.
– Kun fantasien sætter grænser.
Christina
Hej Christina.
Din rababersirup lyder rigtig lækker.
Mon man kunne lave denne sirup af en pose frosne blandede skovbær i stedet for rababerne?.
Kh. Randi
Hej Randi,
Mange tak, det smager vild godt 🙂
Du kan sagtens erstatte rabarberne med bær eller en anden frugt.
Christina
Pingback: Rabarberkompot | Kager til kaffen
Jeg elsker sirup, har dog ikke prøvet rabarber-sirup, så det skal prøves.
Har du mod på det, skulle du prøve mælkebøtte sirup… naaaaaaam
Do it, prøv det…… Du vil ikke fortryde 🙂
mælkebøtte sirup…. hmm det har jeg aldrig hørt om? Det må jeg helt sikkert prøve af i løbet af sommeren, tak 🙂
Christina
Pingback: Brownie Sundae med Rabarber sorbet | Kager til kaffen
Fine ideer til anvendelse af rabarbersirup….tak! Jeg har opbevaret siruppen i mindst et år, uden at den er forringet hverken i smag eller farve. Evt kan lidt atamon tilsættes, hvis man da ikke er modstander af alle tilsætningsstoffer….
Hej Bjørn,
Jeg er kun glad for, at kunne inspirere 🙂 Det er rigtigt, at siruppen kan opbevares i årevis, da sukkeret (og evt lidt atamon) konservere siruppen. Det eneste man kan opleve ved den lange opbevaring er, at det kan risikere at danne sukkerkrystaller. Men smagen fejler bestemt intet.
Christina