Hurra for chokoladeboller og varm chokolade på en iskold, hvad der skulle være en forårs, dag.
Udenfor er der sne, blæst og kulde (brrr), heldigvis findes der ikke noget bedre end at krybe under tæppet med en lun chokoladebolle og en kop dampende varm chokolade.
Chokoladeboller – 12 stk.
50 g gær
2 1/2 dl kærnemælk (alm mælk kan også bruges)
1 tsk salt
50 g sukker
450-600 g mel
1 dl olie
2 æg
150 g chokolade, hakket (jeg brugte en blanding af mørk, lys og hvid chokolade)
Fremgangsmåde
Lun mælken til den er lillefinger varm og opløs gæren deri. Bland 450 g mel, sukker og salt og kom det i mælken rør let og tilsæt tilsidst olien og æggene. Er dejen for klisteret tilsæt da det sidste mel, lidt ad gangen.
Nu skal dejen æltes i ca. 8 min. det er nemmest hvis du har en køkkenmaskine.
Tilsæt hakket chokolade og ælt det hurtigt ind i dejen. Dejen må endelig ikke æltes for længe, da chokoladen ellers smelter i den lune dej.
Lad dejen hvile i 20 min. og form derefter bollerne.
Lad bollerne hvile i yderligere 30 min. Pensel dem med mælk eller æg.
Bag chokoladebollerne ved 210˚C i ca. 14 min.
Server bollerne med iskold smør og en god kop kaffe, te eller en kop varm chokolade.
Christina
De ser rigtig gode ud 🙂
Perfekt til lidt smør og kakao.
Forresten. Mener ud 1 tsk. salt?
Tusind tak Trine,
De er nemlig perfekte med smør og varm kakao til.
Ja jeg mener 1 tsk salt, det er straks rettet, tak.
Christina
De er sørme’ gode! Prøvede dem her i aften 😀
Bofællen var enig 😀
Hvor er jeg glad for at i syntes om bollerne, jeg er også selv helt vild med dem. 🙂
Kan man bruge tørgær?
Ja du kan godt bruge tørgær. Google fortæller mig at en pose tørgær a 11,5 g svarer til 50g alm gær.
God fornøjelse
Christina
Det er vildt gode, og fantastisk nem og god opskrift. Kun ros! Kan det passe at de alt efter ovn ikke skal have så lang tid igen? For synes hurtigt mine tager farve.
Hej Stine,
Tak for roserne 🙂 Du har fuldstændigt ret i, at ikke alle ovne bager ens og er bage grader og tider i opskrifter kun vejledende.
Christina
er det almindelig ovn eller varmluft ovn?
Jeg bager dem i alm ovn, men du kan også bage dem i varmluft ved 190 grader
Christina
Hvilken olie bruger du? 🙂
en smags neutral olie, som fx. en solsikkeolie og rapsolie kan anvendes
Christina
Fik lavet bollerne igår men synes min olie var meget flydende i dejen, så blev nødt til at tage noget af olien ud, ,dine boller er mere pæne mine blev slet ikke sådan 1 dl olie hvormeget er det i ml .. Smagen var god men vil ønske mine blev pæne som dine min hævede også meget
Hej Naila,
Det lyder til at du med fordel kunne have æltet dejen noget mere efter din olie blev tilsat, så den blev ordentlig indarbejdet i dejen. Dejligt at dine boller hævede godt op, det er bestemt også meningen. Mine hævede også så meget at de til sidst rørte hinanden.
Det kræver lidt øvelse at trille boller helt runde og glatte, så det skal du nok få lært efter et par gange 🙂
1 dl er 100 ml.
Christina