Hot milk & Butter Sponge kage

I forbindelse med mit bachelor projekt, hvor jeg skrev om glutenfri kager, blev jeg bl.a meget klogere på de mange forskellige kagedejs blande metoder.

I Danmark kender vi til to, nemlig den rørte kagedej og den piskede kagedej. Det er meget simpelt at holde styr på, lige indtil der skal væske eller fedtstof i en pisket kagedej – hvad hedder den så?
I udlandet findes der en masse varianter til disse to blande metoder, med hver deres beskrevne blande metode. Dog er der stor uenighed omkring navnene til disse metoder – og det var mega forvirrende, at søge relevant videnskabenligt litteratur. Det er en historie til en anden dag, men jeg fik bl.a. sat det i system.

Den blande metode jeg endte med at bruge i mine bageforsøg til mit bachelorprojekt, var “hot milk and butter sponge” metode. Jeg valgte den, da den gav det bedste resultat ifht. det jeg ville undersøge mht. glutenfri kagebagning, da den kunne tåle at man tilføjede væske, som visse af de meltyper jeg anvendte krævede.
Her kan du se opskriften til Hot milk and Butter sponge kagen, dog med alm hvedemel.
Denne opskrift er efterhånden blevet min nye “go to” grundkage opskrift.

Hot milk and Butter sponge bunde – Ø 22 springform
250 g sukker
4 stk æg
200 g mel
0,5 tsk salt
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
100 g mælk
50 g smør

Fremgangsmåde
Pisk sukker og æg til det er let og luftigt ved middel hastighed – lidtover middel kan også gå an. Det tager ca 7 min.
I mens dette piskes – eller før, hvis du anvender en håndhold elpisker, kan mel, salt, bagepulver og vaniljesukker blandes sammen i en skål.
Mælken skal opvarmes – ikke koge, varmes og smørret skal smeltes deri.
Når sukker og æggene er pisket luftige, skal mel blandingen sigtes der i og forsigtig vendes med æggene.
Mælk/smør skal til sidste vendes i dejen af 3 omgange, så luften ikke slåes alt for meget ud. Kom nu dejen i en klargjort springform
 Bag kagen i en forvarmet ovn på 180°C i ca. 40 minutter – eller indtil den er bagt.

Skal du bruge en mindre/større kage, kan du HER finde formler til udregningen af hvordan du gange opskriften op eller dividere den ned.
Denne kage er idel som kagebunde i en lagkage (se næste blog indlæg 😉 ) og derudover virker den perfekt som en individuel kage med f.eks bær/frugt i.

Christina

Dette indlæg blev udgivet i Kage- lagkagebunde, Kager, Teori hjørnet og tagget , , . Bogmærk permalinket.

3 Responses to Hot milk & Butter Sponge kage

  1. Pingback: Blå Babyshower Kage | Kager til kaffen

  2. Betina skriver:

    Kan denne opskrift bruges til en lagkage med hindbærmousse og tobleronecreme? Hvor høj bliver den ca. i en 22 cm form? Nok til 3 bunde?

    • kagertilkaffen skriver:

      Ja det kan den bestemt bruges til.
      Antal bunde kommer an på hvor meget luft du får pisket ind i dejen. Jeg vil godt mene der kan blive til tre bunde
      Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *